Üdvözöljük a

Azonnali beavatkozást igénylő kamarai javaslatok összegzése

honlapján!

-

Azonnali beavatkozást igénylő kamarai javaslatok összegzése

2020. március 19.

Orbán Viktor miniszterelnök úr az MKIK Gazdasági évnyitó 2020 című gazdaságpolitikai fórumán elhangzott nyilatkozatában is kiemelte, hogy célzott ágazati programokra van szükség, mert a logisztikában, idegenforgalomban, vendéglátásban komoly visszaesés várható.



Sokan a 2008-as válságot emlegetik a mostani krízishelyzet kapcsán, de sajnos a mai szituáció nem összehasonlítható azzal, ezért kezelése is más eszközöket igényel. 


Ezzel összhangban kamaránk, és a Nyugat-dunántúli Regionális Kamara Szövetség minden tagja - többek között - egy, a KKV-k megsegítésére irányuló  új finanszírozási termék mielőbbi bevezetését kérte a Széchenyi Kártyaprogramban lehetőleg 0% THM-el.

Az MKIK egy célzott kérdőíves felmérés után az összes területi kamarai javaslatokat egybegyúrta és egy egységes javaslatcsomaggal állt a kormányzat elé. A kormánytagoknak március 18-án megküldött anyagot mellékelve találja.

 

Remélhetőleg rövidesen megkezdődik a mentőcsomag kormányzati elindítása és az egyértelmű iránymutatást ad a kialakult helyzetben, arról is hogy mik a munkavállalók és a munkaadók és vállalkozók kötelességei, jogai és lehetőségei.

 

A beérkező vállalkozói javaslatok feldolgozása továbbra folyamatos. Az ágazati igények kezelésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hat munkabizottságot hozott létre, amelyek szintén megkezdték munkájukat és javaslatokat készítenek.