Üdvözöljük a

Centenáriumi zászló a Kamara székházán

honlapján!

-

Centenáriumi zászló a Kamara székházán

Szerző: Név admin24@uzletahalon.hu | 2021. június 16.

A hűség szavazás 100 éves jubileumára készülve Dr. Farkas Ciprián Sopron Megyei Jogú Város Polgármestere az 1921-es népszavazás tiszteletére készíttetett centenáriumi zászlót adományozott a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarának.

 

A zászlót, ami azóta már a kamara Deák téri székházán lobog, Horváth Vilmos elnök és Magas Ádám, a Kereskedelmi Tagozat elnöke vette át.

 

 

Az átadást követő beszélgetésen a kamara elnöke megemlékezett arról, hogy közel 100 évvel ezelőtt a Trianoni békediktátum végrehajtására készülve, a közhivataloknak a polgári és katonai igazgatásnak, így a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarának is készülnie kellett a városból történő kimenekítésére, amiről a korabeli feljegyzések is tanúskodnak.

 

A kamara közgyűlése 1921. augusztus 15-i döntése alapján a székhely Szombathelyre kerül, és maradt is 139 napig, egészen december 23-ig, mikor a kereskedelmi miniszter engedélyezte a kamara „ősi székhelyének” ismételt elfoglalást.

 

A Szombathelyi kamara vezetése a következőképpen reagált a fentiekre:

 

Sopron nem utolsósorban a Kamara felvilágosító munkája segítségével végleg magyar maradt „- S ez nagyobb érdek, mint az, hogy Szombathely kamarai székhely maradjon.”

 

Így a Kamara visszatérhetett székházába, az 1902-ben épített Lackner Kristóf utca 5. szám alá, ahol egészen 1948-es államosításig működhetett.