Üdvözöljük a

Ellenőrzéskor az adótartozásokra is figyelnek a pénzügyőrök

honlapján!

-

Ellenőrzéskor az adótartozásokra is figyelnek a pénzügyőrök

Szerző: Név admin24@uzletahalon.hu | 2017. augusztus 22.

 

 

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei ellenőrzéskor rendszeresen végeznek tartozásvizsgálatot is. Ennek eredményeként idén Győr-Moson-Sopron megyében eddig 225 millió forint értékben foglaltak le ingóságokat, 115 millió forint tartozást pedig az ellenőrzés hatására befizettek az adósok az államkasszába.

 

A NAV munkatársai a közúti, illetve a gazdálkodók telephelyén végzett ellenőrzésekkor is rendszeresen vizsgálják, hogy az ellenőrzött személy vagy cég tartozik-e az államnak. Közúti ellenőrzéskor nemcsak a megállított fuvarozó, hanem a szállítmány címzettjének tartozását is vizsgálják a pénzügyőrök. A NAV a jövedéki és fémhatósági ellenőrzéseknél, valamint a regisztrációs adó eljárásoknál is figyeli, van-e az érintettnek adóelmaradása.

 

Győr-Moson-Sopron megyében idén eddig tízezer tartozásvizsgálatot kezdeményeztek a pénzügyőrök, ebből négyszáz esetben volt a vizsgált személynek adó- vagy köztartozása. A tartozásvizsgálatot követően az adóhátralékosok húsz százalékánál foglaltak le ingóságokat, összesen több mint 225 millió forint értékben. Az esetek nyolcvan százalékánál azonban az adósok az ellenőrzés hatására rendezték tartozásukat, összesen több mint 115 millió forint értékben. A legnagyobb összegű befizetés mintegy 14 millió forint volt, melyet egy fémipari cég fizetett meg az ellenőrzés ideje alatt.

 

A pénzügyőrök a leggyakrabban járművet foglalnak le, jellemzően tehergépkocsit vagy pótkocsit, de idén foglaltak már le targoncákat is. Az érintettek a lefoglalt járműveket tovább használhatják, hiszen gazdasági tevékenységükhöz szükségesek, ám nem adhatják el azokat. Amennyiben az adósok továbbra sem fizetik meg vagy törlesztik az államkasszát megillető összeget, végső megoldásként a NAV elárverezheti a járműveket.