Üdvözöljük a

Hatályba léptek a fuvarozó ágazatra vonatkozó új osztrák szabályok

honlapján!

-

Hatályba léptek a fuvarozó ágazatra vonatkozó új osztrák szabályok

2017. június 3.

2017. június 1-től egyszerűsödik a személy- és áruszállítással foglalkozó vállalkozások munkavállalóinak bejelentése és dokumentációs kötelezettsége.

Az elfogadott módosításról tájékoztató anyagok a www.entsendeplattform.at oldalon érhetőek el

 

A ZKO3-T fuvarozói bejelentő nyomtatvány német és angol nyelven az alábbi linken elérhető:

 

 

https://www4.formularservice.gv.at/formularserver/user/formular.aspx?pid=fe66cedb506e495c94b3e826701443e5&pn=B0d66e914664149109b455bce26ceca4a

 

A legfontosabb változások az alábbiak szerint foglalhatók össze röviden:

 

Munkavállalók bejelentésének egyszerűsítése

 

Június 1-től a fuvarozók hat hónapos, általános keretbejelentést tehetnek, a konkrét kiküldetések és megbízások megadása nélkül. A keretbejelentésben az ez időszak alatt várhatóan kiküldésre kerülő munkavállalók adatait és a használt járművek rendszámát kell megadni. Újabb munkavállalók kiküldetése, vagy további járművek bevetése esetén módosítandó a bejelentés. A megbízó adatait és a munkavégzés helyét a jövőben nem kell megadni. A „fuvarozó” fogalma itt magában foglalja úgy az áru-, mint a személyszállítással foglalkozó vállalkozásokat, ahogy az idegenforgalmi célú személyszállítást is.

 

Változás a kötelezően a munkavégzés helyszínén tartandó dokumentumokban

 

A módosítás hatályba lépését követően a munkaszerződést/foglalkoztatói igazolást és a munkaidő nyilvántartást szükséges a járműben tartani, vagy az ellenőrzés időpontjában elektronikus formában bemutatni. A bérezéssel kapcsolatos további dokumentumokat nem szükséges a munkavégzés helyén tartani, de az ellenőrző hatóság felszólítására az ellenőrzés hónapját követő 14 munkanapon belül be kell mutatni az ellenőrzött hónap és az azt megelőző ausztriai munkavégzés esetén az előző hónapra vonatkozó bérkifizetést igazoló dokumentumokat.

 

A munkavállalók bejelentésére (ZKO) és biztosítási jogviszony igazolására (A1) vonatkozó dokumentumok helyszínen tartására, vagy elektronikus bemutatására az elfogadott módosító szöveg nem tér ki.

 

Munkavállaló képviselőjének megnevezése

 

A jövőben – amennyiben a munkaadó nem jelöl ki egyéb képviselőt – automatikusan a gépjárművezetőt kell kapcsolattartónak tekinteni.

Szakképzéssel kapcsolatos jogszabályok