Üdvözöljük a

Helyszíni ellenőrzéseket indít a fogyasztóvédelem az építőanyag-kereskedőknél

honlapján!

-

Helyszíni ellenőrzéseket indít a fogyasztóvédelem az építőanyag-kereskedőknél

Szerző: Név admin24@uzletahalon.hu | 2021. július 14.

A fogyasztóvédelem is bekapcsolódik az építőipari alapanyagok piacának drasztikus áremelkedések miatt szükségessé vált, fokozott ellenőrzésébe. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elrendelése alapján a megyei kormányhivatalok munkatársai az ország minden részében felkeresik a termékkört forgalmazó kiskereskedelmi egységeket – közölte a minisztérium az MTI-vel.

Azt írták, az árszínvonal megugrása nyomán a családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányadát teszik zsebre az alapanyagokat forgalmazók. Semmiképpen nem engedhető meg, hogy a kereskedők a fogyasztók kárára éljenek vissza a tömeges kereslet adta lehetőségekkel. A kormány sokrétű, összehangolt intézkedéssorozattal lép fel a magyar emberek védelme, az életminőségüket javító beruházások megvalósíthatósága érdekében – fogalmaztak.

E munkából a következő hetekben a fogyasztóvédelem is kiveszi a részét. Az egyedi jogviták rendezésében ingyenesen közreműködő békéltető testületekhez egyre több megkeresés érkezik be az építőanyag-árakkal kapcsolatban. A panaszosok gyakran azt teszik szóvá, hogy a kivitelező az anyagköltségekre hivatkozva a szerződéskötést követően egyoldalúan és jelentős mértékben megnöveli árait, újabb fizetés nélkül nem hajlandó folytatni a munkát – ismertették.

A fogyasztóvédelmi hatóság ezért a jogszabályokban biztosított hatásköre szerinti összes szempontból vizsgálja az építőanyag-forgalmazókat. A helyszíni ellenőrzések kiterjednek az árfeltüntetési és termékbiztonsági követelmények betartásának számonkérésére is. Ha a szakemberek a jogosítványaikon túlmutató mulasztásokat, visszásságokat tapasztalnak, az ügyben eljáró társhatóságok bevonását kezdeményezik – áll a közleményben.

(MTI)