Hulladéktermelő gazdálkodó szervezetek regisztrációja

Szerző: Név admin24@uzletahalon.hu | 2023. április 26.

 MOHU regisztrációs határidő: 2023. április 30.

2023. április 30. fontos határidő a hulladéktermelők számára. Közeledik a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-vel történő (MOHU) regisztrációs és szerződéskötési határidő vége: a hulladéktermelőknek 2023. április 30-ig kell a MOHU-val, mint koncessziós társasággal szerződést kötniük.

A hulladéktermelők jelenlegi hulladékkezelőkkel fennálló szerződéseit fel fogja váltani a MOHU-val kötött szerződésük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hulladékot ezentúl csak a MOHU által kijelölt cégek szállíthatják el, így – amennyiben a jelenlegi hulladékkezelő partner nem lesz a MOHU alvállalkozója – a hulladékot más hulladékkezelő részére kell majd átadni.

A hulladéktermelők a szerződéskötést követően a MOHU-tól fognak kompenzációt kapni a keletkezett és elszállított értékkel bíró hulladékuk után. 

A szerződéskötési kötelezettség és a fenti változás nem csak a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer szerinti kötelezetteket érinti, hanem más hulladéktermelőket is.

A szerződés megkötésén túl célszerű tehát felkészülni a hulladékkezelő partner személyében bekövetkező esetleges változásra, valamint arra, hogy az értékkel bíró hulladékért az eddigiektől eltérő módon juthatnak ellenértékhez a hulladéktermelők.

 

 

A hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartoznak például az alábbi hulladékok:

·         csomagolóanyagok (pl. papír, műanyag, fa, fém, üveg stb), 

·         elektromos és elektronikus berendezések, 

·         elemek és akkumulátorok, 

·         gépjárművek és alkatrészeik, 

·         gumiabroncs, 

·         reklámhordozó és irodai papír, 

·         használt sütőolaj, 

·         biológiailag lebomló hulladék.

 


Forrás, részletek:

https://www.pwc.com/hu/hu/sajtoszoba/2023/hulladek_regisztracio.html

 

https://mohu.hu/nem-lakossagi-ugyfelek/gazdalkodo-szervezetek-es-intezmenyek-regisztracioja