Üdvözöljük a

Információk a társassági adóbevallásról

honlapján!

-

Információk a társassági adóbevallásról

Szerző: Dr. Darázs Andor| | 2011. május 18.

A legtöbb adózónak a bevallást 2011. május 31-éig kell benyújtani. Ez vonatkozik arra, akinek a naptári évvel azonos az üzleti (adó) éve és nem szűnt meg 2010. december 31-ével, nem jelentkezett át az eva hatálya alá, illetve nem változtatta meg a beszámoló pénznemét 2011. január 1-jével.

Az üzleti (adó) év utolsó napját követő 150. nap a bevallás határideje a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó adózónak (például, amely eltérő üzleti évet választott vagy végelszámolás alatt áll).
Az üzleti (adó) év utolsó napját követő 90 nap a bevallás határideje annak az adózónak, amely 2011. január 1-jével változtatta a beszámoló pénznemét vagy átalakulás miatt szűnt meg. 

A bevallandó kötelezettségek
A társasági adóbevallás változatlanul több adóval történő elszámolásra szolgál. Így a társasági adó mellett be kell vallani
– a társasági adóelőleget,
– az energia ellátók jövedelemadóját,
– a hitelintézeti járadékot,
– a szakképzési hozzájárulás különbözetét,
– A külföldi szervezet adóját.

A borítólapon több kérdésben kell az adózónak nyilatkozni. Ezek többsége azonos a korábbi évek bevallásában megjelenő kötelezettséggel (például, hogy az adózó az adóév első és utolsó napján mikro-, kis- vagy középvállalkozás volt a besorolásról rendelkező törvény  alapján, vagy kell-e alkalmaznia, ha igen hogyan alkalmazza a jövedelem- (nyereség-) minimum előírásokat).

Eltérés a korábbiaktól, hogy arról kell nyilatkozni:  
- alkalmaz-e az adózó (ha adóéve azonos a naptári évvel) 2010. adóév első félévében 10 %-s adómértéket   
- a társasági adónál, az energiaellátók jövedelemadójánál vagy mindkettőnél kívánja alkalmazni a bejelentett részesedéssel, a kedvezményezett átalakulással, a kedvezményezett eszközátruházással kapcsolatos előírásokat,   
- választotta-e a szokásos piaci ár nyilvántartására a közös nyilvántartást.

 

Forrás: Adónet.hu