Üdvözöljük a

KATA - változások

honlapján!

-

KATA - változások

Szerző: Név admin24@uzletahalon.hu | 2022. augusztus 1.

 

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatója a kisadózó vállalkozások teendőiről az új kata miatt. 2022. szeptember 1-jén hatályukat vesztik a kisadózó vállalkozások tételes adójának (régi kata) szabályai, így a vállalkozásoknak dönteniük kell, milyen formában adózzanak 2022. szeptember 1-jétől.

Az új katát kizárólag az Evectv. szerinti egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő, főfoglalkozású egyéni vállalkozó választhatja a nyilvántartásban rögzített tevékenységeire.

 

Az új kata választásáról 2022. augusztus 1-jétől lehet nyilatkozni a tájékoztatóban is elérhető nyomtatvány kitöltésével. Az adózókat 2022. szeptember 1-től kezdve értesíti a NAV a Kata tv. szerinti nyilvántartásba vételről.

 

Az az egyéni vállalkozó, amely nem felel meg az új kata feltételeinek, átalányadózást választhat, ha megfelel az átalányadózás feltételeinek. Ha az egyéni vállalkozó az átalányadózást választja, azt 2022. augusztus 1-től 2022. október 31-ig jelentheti be. Aki nem nyilatkozik az átalányadózás választásáról, annak 2022. szeptember 1-től a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint kell adóznia.

társas vállalkozások – amelyek nem választhatják az új katát - eldönthetik, hogy a kisvállalati adót (kiva) vagy a társasági adót (tao) választják. A kiva választásáról 2022. augusztus 31-ig nyilatkozatot kell tenni a NAV-nál, melyhez a szükséges nyomtatványok szintén elérhetőek a NAV tájékoztatóján keresztül.

 

Ha nyilatkozat nem kerül benyújtásra, úgy a társas vállalkozás automatikusan a tao szabályai alá kerül, erről bejelentést nem kell tenni.

 

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy annak a vállalkozásnak, amely 2022. augusztus 31-én a régi kata alá tartozik, a 2022. augusztusi tételes adót 2022. szeptember 12-ig meg kell fizetnie.

 

A régi katás vállalkozásnak a 2022-es évre 40 százalékos mértékű adót akkor kell fizetnie, ha a 2022. augusztus 31-éig megszerzett bevétele meghaladja a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és 1,5 millió forint szorzatát.

 

A 40 százalékos mértékű adót 2022. szeptember 30-ig be kell vallani a 22KATA bevallásban, és ezzel együtt az adót is meg kell fizetni.