Üdvözöljük a

Magyar Kézműves Remek – 2 Soproni díjazott

honlapján!

-

Magyar Kézműves Remek – 2 Soproni díjazott

2013. július 12.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2002-ben hirdette meg első alkalommal az alkotó kézműves termékek jutalmazására a ”Magyar Kézműves Remek” elismerő cím adományozását.

A magyar kézművesség értékeinek és mestereinek elismerésére hivatott, idén már tizenegyedik alkalommal meghirdetett pályázat díjátadó rendezvényére 2013. júluis 11-én került sor Budapesten a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

 

A rendezvény fővédnöke Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára volt, aki megnyitójában köszöntötte a díjazottakat és elmondta, hogy a vállalkozások fejlesztése területén nagy lehetőség előtt áll az ország. 2014-2020 között a mostani hétéves ciklusnál másfélszer több, közel 1100 milliárd Forintot szeretnének a kis- és középvállalkozások erősítésére fordítani. Hozzátette:szeretnék ezt beágyazni egyfajta iparpolitikába is, ahol a helyi gazdaság kaphat jelentős szerepet.

 Parragh László, az MKIK elnöke köszöntőjében elmondta: kezdeményezik, hogy a következő hétéves ciklus európai uniós forrásainak elosztásánál a kézműves hagyományok megőrzése, a kézművesség is legyen a pályázati lehetőségek között. Elmondta, hogy a Magyar Kézműves Remek pályázat ismertsége és rangja is folyamatosan emelkedik. Míg 2002-ben 27 pályázó nyújtotta be alkotását, 2013-ban rekordszámú132 pályamű érkezett, a zsűri pedig 39 Kézműves Remek címet adományozott.

 

A 39 díjjazott között 2 Soproni vállalkozási is helyet kapott. A Csonka és Fiai Kft. “Dressing Mixer és Decanter-jei” valamint Marton Ferenc kárpitos, asztalos és bútorrestaurátor “neobarokk puffjai” nyerték el a neves szakemberekből álló zsűri támogatását. A zsűri felkészültségét, döntéseinek szakmaiságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Csonka és Fiai Kft. tavalyi évben Kézműves Remek címet nyert teáskannája az idén, 51 ország több mint 3.000 nevezett terméke közül elnyerte Németországban az IF Design Awards – díjat.

 

A Magyar Kézműves Remek címet nyert pályázók termékeiből nyílt kiállítás egy hónapig (július 12. – augusztus 11.) lesz látható a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.