Üdvözöljük a

Márciustól az üzletekben is ki kell helyezni az új energiacímkéket

honlapján!

-

Márciustól az üzletekben is ki kell helyezni az új energiacímkéket

Szerző: Név admin24@uzletahalon.hu | 2021. március 8.

2021. március elsejétől az energiahatékonysági címkék kihelyezése kötelező a boltokban és a webshopokban. A címkék kihelyezése megkönnyíti a fogyasztó számára a háztartási nagygépek, fényforrások és elektronikus kijelzők összehasonlítását.

A fogyasztóvédelmi hatóság már tavasszal ellenőrzi a címkék megfelelőségét a hagyományos és online kereskedelemben is.

Az energiacímkézés az elmúlt 25 évben a fogyasztók tájékoztatásának egyik legfontosabb eszközévé vált. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a termékek egyre hatékonyabbak lettek, idővel már egyetlen árucikk sem tartozott az alsóbb osztályokba. A vásárlók számára követhetetlenné váltak az „A” kategóriát követő további – A+, A++, A+++ stb. – jelölések. Ezért az átláthatóság érdekében az egységes uniós szabályozás 2021. március 1-jével visszatér az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz. A változás oka a jelölési rendszer egyszerűbbé tétele. Fontos tudni, hogy ha egy korábban pl. A+++ besorolású termék az új jelölés alapján C vagy D osztályba kerül, attól még nem lesz „rosszabb”.

Az új energiahatékonysági címkéket az alábbi eszközökön kell használni:

  • a háztartási mosogatógépeknél,
  • mosó- és mosó-szárító gépeknél,
  • hűtőkészülékeknél (beleértve a borhűtőket is),
  • fényforrásoknál és elektronikus kijelzőknél (köztük a televízióknál és monitoroknál).

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A magyar fogyasztóvédelem 2017-től összesen 840 boltban és internetes áruházban, több mint háromezer terméktípusnál vizsgálta az energiacímkék meglétét és megfelelőségét. Az ellenőrzések során átlagosan minden harmadik hagyományos üzletben, a tavaly ellenőrzött webáruházak mindegyikénél talált mulasztást a hatóság. A jogsértések alapján az elmúlt években összesen több mint 2 millió forint bírságot szabtak ki. Tavasszal ismét országos ellenőrzés indul a vásárlói döntést segítő új energiacímkék megfelelőségével kapcsolatban, fokozott figyelemmel az online üzletekre.”

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményét az alábbi linken keresztül éri el:

https://www.kormanyhivatal.hu/hu/hirek/marciustol-az-uzletekben-is-ki-kell-helyezni-az-uj-energiacimkeket?fbclid=IwAR0uM1zOvcooix-4fyk6lY7DCeC6l1VYL6bnkEIqSTORZl_zzR0sKTHr50c