Üdvözöljük a

Megyei pályaorientációs együttműködés

honlapján!

-

Megyei pályaorientációs együttműködés

Szerző: Kováts Árpád| | 2013. június 6.

Pályaorientációs együttműködést kötött négy Győr-Moson-Sopron megyei intézmény.

Tevékenységük összehangolásáról írt alá megállapodást június 4-én Győrben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Győri Tankerülete, a Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

 

A pályaorientációs együttműködést fő célja a megyei fiatalok jelenlegi 20 százalékos munkanélküliségi arányának mérséklése és a hiányszakmák csökkentése.

 

Major Ernő, a munkaügyi központ igazgatója a megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: a hiányszakmák területén meglévő sajátosságok a megye Ausztriával határos fekvéséből adódnak.

 

A fodrászok, a szakácsok, a pincérek Ausztriába járnak át dolgozni Sopronból, Mosonmagyaróvárról. A megyében oktatott szakmák közül tíz hiányszakma.

 

Kevés a szakember egyebek között a vas-, és fémipari, illetve az építőipari területeken is. A pályairányítás eredményessége érdekében már a hatodik osztályosok körében meg kell kezdeni a különféle szakmák megismertetését - vélekedett Blazovicsné Varga Mariann tankerületi igazgató.

 

Horváth Vilmos, a Soproni Kamara elnöke szerint a diákoknál sokszor nehezebb meggyőzni a szülőket arról, hogy egy jó szakma felér egy diplomával. Társadalmi szintű paradigmaváltásra van szükség a kétkezi munka kapcsán és a régi sztereotípiák ledöntésére. Az együttműködő intézmények közös tájékoztató rendezvényei, pályaválasztási kiállításai a jó szülői döntést segítik.

 

Az iparkamara egyebek között gyárlátogatásokat szervez, tájékoztatókat tart általános iskolások és szüleik részére a megyében választható szakmákról, és a tanulmányok befejezését követően információkkal támogatják a szakmunkások munkába állását - közölte Miklósy Lajos alelnök.

 

Jelenleg 18 ezer fiatal vesz részt a szakképzésben Győr Moson Sopron megyében.

 

 

Forrás, kép: MTI/SVKIK