Üdvözöljük a

NAV szakmai vélemény a tanulószerződés alapján szakmai gyakorlatát teljesítő tanuló keresőképtelensége idején, a jogviszonya alapján megillető juttatása adóvonzatáról

honlapján!

-

NAV szakmai vélemény a tanulószerződés alapján szakmai gyakorlatát teljesítő tanuló keresőképtelensége idején, a jogviszonya alapján megillető juttatása adóvonzatáról

2014. április 3.

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL

Központi Hivatala

Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

 

 

Adómentesnek tekinthető-e a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulót jogviszonya alapján megillető juttatása a keresőképtelensége idején? A kérdés arra irányul, alkalmazható-e a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVll. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1. számú mellékletének 4. 11. pontjában foglalt adómentes rendelkezés ebben az esetben is.

A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 54. § (1) bekezdése alapján a tanuló pénzbeli juttatásra nem jogosult a tanulószerződés szüneteltetése alatt, míg a betegszabadság időtartamára tanulói pénzbeli juttatásának hetven százaléka illeti meg.

A tanuló a betegszabadságot meghaladó betegsége idejére a társadalombiztosítási jogszabályok szerint táppénzre jogosult. A jogszabály rendelkezéseiből következően erre az időszakra nem tanulói pénzbeli juttatás jár a tanulónak, hanem táppénz. A tanulót a tanulószerződés alapján a betegsége idejére a tíz nap betegszabadság illeti meg. A betegszabadságra egyebekben a munka törvénykönyvéről szóló törvény szabályait kell alkalmazni.

Mivel keresőképtelenség esetén a tanulói jogviszony szüneteléséről nem beszélhetünk − sőt ezen időtartam alatt a tanulószerződést felmondani is tilos −, a jogviszony ebben az időszakban is fennáll, ám az ekkor kifizetett összeg adókötelezettsége attól függően alakul, hogy ténylegesen milyen jogcímen fizetik azt ki. A betegszabadság időszakára járó 70 százalékos mértékű tanulói pénzbeli juttatás adómentesen kifizethető, míg a táppénz, mint adóköteles társadalombiztosítási ellátás az Szja tv. 3. § 21. pontja alapján bérnek minősül, s ennek megfelelően kell a kifizetőnek ebből az összegből az adóelőleget, valamint a járulékokat levonnia.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 178. § 18. pontja szerint az adóköteles társadalombiztosítási ellátás kifizetőjének azt kell tekinteni, alá az ellátást a jogosultnak ténylegesen kifizette.

 

(Forrás: A NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztályának 2014. február 13-án kelt, 3157551881/2013 ügyiratszámú tájékoztató jellegű állásfoglalása)