Üdvözöljük a

Soha nem volt még ennyire trendi a pályaorientáció!

honlapján!

-

Soha nem volt még ennyire trendi a pályaorientáció!

2020. szeptember 23.

A szakképzést népszerűsítő applikációval jelentkezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, így a szakmavilág.hu weboldal és a továbbtanulási lehetőségeket bemutató rendezvények mellett egy újabb felületen veheti fel a kapcsolatot a 12-14 éves fiatalokkal. A pályaorientációt segítő alkalmazással a tanulók nemcsak az érdeklődési körüknek megfelelő tartalmak között válogathatnak, akár a számukra legmegfelelőbb intézményre is rátalálhatnak.

A Szakmavilág app egy olyan pályaorientációt segítő alkalmazás, amellyel a felsős általános iskolai tanulók megismerhetik az érdeklődési körüket, és a segítségével megtalálhatják az országban fellelhető összes szakmát és szakmai ágazatot. Könnyedén böngészhetnek a felkészítő iskolák listáiban is, egyúttal kiválasztva a számukra legmegfelelőbb intézményt.

A szakmavilág.hu oldalon és a hozzá kapcsolódó Facebook-oldalon már hosszú évek óta szólítjuk meg a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. Tesszük mindezt érdekes olvasnivalókkal, hasznos ötletekkel, az országban jelenleg tanulható összes szakma részletes bemutatóival. A Szakmavilág Pályaorientációs Roadshow után – ahol a gyerekek VR-szemüvegek segítségével a virtuális térben próbálhattak ki egy-egy szakmát – most ismét az interaktivitás kap nagy hangsúlyt, a tanuló saját okostelefonjának segítségével az edukáció főszereplőjévé válhat” – fejtette ki Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oktatási és képzési igazgatója.

A gyerekek az iskolalátogatásokon, illetve az üzemlátogatásokon szerzett élményeiket el is menthetik a Szakmavilág applikációban, amely a kérdőívek kitöltésével és annak értékelésével segít közelebb hozni a munka világát. Emellett abban is segítő kezet nyújt, hogy a tanuló a fontos döntést könnyedén tudja meghozni, hiszen a választott munka az élete hosszú szakaszán elkíséri majd. Az applikációnak köszönhetően a felhasználó akár a baráti körének felkészült tanácsadója is lehet a pályaválasztás témájában. Az új virtuális platform mellett az MKIK eddigi információs forrásai természetesen továbbra is elérhetőek, a területi kamarák minden megyében állnak a továbbtanulás iránt érdeklődő gyerekek és szülők rendelkezésére.

Az MKIK GVI tavalyi pályaorientációs felmérése 9 239 fő nappalis, hetedik évfolyamos általános iskolai tanuló bevonásával készült el. Az eredményekből kiderült, hogy a megkérdezett tanulók túlnyomó többsége, 88 százaléka foglalkozott már a továbbtanulás kérdésével, azaz esetükben szóba került már valamilyen módon az általános iskola utáni pályaválasztás. Közülük a legtöbben, tízből nyolcan a szülőkkel való beszélgetést választották elsődleges tájékozódásra, 66 százalékuk osztályfőnöki órán, 38 százalékuk az iskolai pályaválasztási rendezvényen, míg 14 százalékuk kamarai pályaválasztási rendezvényeken szerezte a legfontosabb információkat. Az eredmény alapján megállapítható, hogy az iskolai pályaválasztási rendezvények, foglalkozások konzultációs szerepe 2014 óta folyamatosan erősödik, továbbá a kamarai pályaválasztási rendezvényekkel is gyakrabban találkoznak a diákok. Ezen rendezvények és pályaorientációs felületek sorában egy újabb mérföldkő az új alkalmazás, amely – figyelembe véve a célcsoport mobilapplikációk iránti fokozott érdeklődését – fontos bázisa lesz az MKIK edukációs tevékenységének.

Az applikáció elérhető az AppStore-ban, a Play Áruházban, valamint a Huawei AppGalleryben is. További információk a szakmavilag.hu oldalon.