Üdvözöljük a

Soproni Ízutazás a Soproni Kamara támogatásával

honlapján!

-

Soproni Ízutazás a Soproni Kamara támogatásával

2012. március 28.

Ismét Ízutazásra, gasztronómiai kirándulásra invitált minket március 16-17-én a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ. A rendezvény sikerét jelzi, hogy immár harmadik alkalommal várta az érdeklődők sokaságát.

Horváth Vilmos elnök úr megnyitójában üdvözölte azt az elgondolást, hogy a gasztronómiai remekeken túl megjelentek az őstermelők egyedi árukkal, és ízvilággal. Mint említette látni a termelők szemének csillogásában azt a szeretetet, mellyel áruikat kínálják.

Mindez a termékhez a régió kultúrájához kötödés egyértelmű jele. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az Ízutazás hasznossága abban is megmutatkozik, hogy lehetőséget kínál a bemutatkozásra, kóstolásokon keresztül a termékek megismerésére.

Közvetlen kontaktus alakul ki vevő és a terméket kínáló gazda között. A rendezvény ilyen irányú lebonyolítása és jellege méltán simul bele abba az elképzelésbe, melyet a kamara határozottan támogat, s amely célkitűzéseiben egyértelműen megfogalmazódik.

Az Ízutazás programjába szervesen illeszkedett a díszterítési emlékverseny.  Az oktatás fontos területe a Kamarának fejtette ki Horváth Vilmos a Soproni Kamara elnöke. A kíváló eredményeket a Kamara külön díjakkal honorálta.

 

Mészáros Tibor a Soproni Gasztronómiai Régió elnöke álmodta meg az Ízutazást, s szervezi fáradhatatlanul évről évre.

Minden évben újabb és újabb meglepetés várja a látogatókat. Idén sem volt  másképp. A kulináris pálinkák, az illatos kenyerek, karamellcsodák, grillázsok, füstöltek, mézesek, krémesek mellett a hévízi őstermelők lelkes csapata hozta el portékáit. Különleges lekvárok, házi szörpök, furfangos savanyák, magvakból préselt olajok, füvészkert, fűszerekkel ízesített sajtok, füstölt halak, szarvas sonkák, borzselék voltak többek között tarsolyukban.

Az étel ital nélkül természetesen elképzelhetetlen, hiszen kéz a kézben járnak gasztronómiában. A teaház illatos teákkal, a kávéház boszorkányos kávékkal várta vendégeit. Idén a sör pohárnyi, a bor nyeletnyi, még a pálinka kupicányi mennyiségben ingyenesen volt kóstolható. Vendég volt a Keserédes csokimanufaktúra, melynek lelkes tulajdonosai a látogatók előtt öntötték táblába a csokoládét. Ráadásul csokit temperáltak, pasztillákat készíttettek egy előadás keretében, melynek végén mindenki egy csokipasztillával, s különleges élménnyel lett gazdagabb. 

Igazi attrakció a cukor selymesítése, hengerbe gyúrása, húzása, nyalókává szelídítése volt. Idén is voltak előadások tea és kávékultúráról, e világi bortrendekről, a bor értésének tudományáról, a sörcsapolás művészetéről.  Igazi gasztronómia utazásnak lehettünk tanúi.