Üdvözöljük a

Soproni Siker a Szakma Sztár Fesztiválon!

honlapján!

-

Soproni Siker a Szakma Sztár Fesztiválon!

2013. április 26.

Óriási Soproni Siker a Szakma Sztár Fesztiválon

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2013-ban hatodik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV).

Ezek országos döntőjére, a „VI. Szakma Sztár Fesztivál”- 2013. április 24–26. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban került megrendezésre. Sopronból 8 diák jutott a döntőbe, mindannyian a Handler Nándor Szakképző Iskola tanulói.

A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”

Orbán Viktor miniszterelnök Úr megnyitó beszédében így fogalmazott, a szlogenre célozva: "Most azonban már azt is tudjuk, hogy ennek a mondatnak a fordítottja is igaz: nem minden diploma ér fel egy jó szakmával"
    Beszédében az elmúlt évtizedek problémájának nevezte, hogy a szakképzés veszített korábbi tekintélyéből, az iskolarendszer egyre távolabb került a valós gazdasági igényektől, mindez pedig a vállalatoknál munkaerőhiányra, a pályakezdőknél munkanélküliségre vezetett, és egyes ágazatokban szakmunkáshiány alakult ki.
    "A gazdasági válságból kikecmeregni akaró Európának szembe kell néznie azzal az ősi igazsággal, hogy valódi értékteremtő munka nélkül nem fogunk kijutni a kátyúból. Nincs olyan technológia, tudományos, technikai fejlettség, nincs olyan pénzügyi trükk és manőver, ami a munkát és a termelést kiváltaná"

A szakmák országos versenyeit a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott szakképesítések közül 39-ben hirdettük meg a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

Az elődöntőkön országosan közel 4.000 fő vett részt, melyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák, így a Soproni Kamara is bonyolította le.

A 86 Soproni indulóból 8-an jutottak el a végső megmérettetésig, ahol 190 diáktársukkal együtt versenyezhettek a dobogós helyekért. Nem volt kicsi a tét, hiszen a jó eredményt elérők felmentést kaphatnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga, illetve annak egyes moduljai alól. Az első helyezettek pedig hazánkat képviselhetik a WorldSkills, EuroSkillsnemzetközi szakmai versenyeken is.

 

A fesztiválnak ez évben közel 13 ezer látogatja volt. Sopronból 2 busznyi 6. 7. osztályos általános iskolás diák, rövidesen pályaválasztás előtt álló fiatal vehetett részt és szurkolhatott a Soproni diákoknak. Úgy tűnik sikeresen, hiszen a 8 Handleres diákból 6 dobogós helyezést ért el.

 

Réti Fogarasi Orsolya első helyezést ért el a fodrászok között.

Korláth Zoltán első lett a bútoripari technikusok között, megelőzve a szintén Handleres Pölcz Andrást (második hely) és Szalai Norbertet (negyedik hely)

 

A festők között Hoschek Gergő második lett, a burkolók között pedig Vaszari Krisztián lett második, Hoschek Dániel pedig a harmadik helyet szerezte meg.

 

Fekete Adrienn a fodrászok között az ötödik helyezést érte még el.

 

 

A példátlanul jó eredmény elérésében természetesen a diákok mellett a felkészítő tanároknak és az Handler Szakképző Iskola vezetésének is hatalmas szerepe volt, köszönet és gratuláció nekik is.

 

Kováts Árpád

titkár

Soproni Kereskedelmi és Iparkamara