Üdvözöljük a

Szakma Sztár Fesztivál

honlapján!

-

Szakma Sztár Fesztivál

2014. április 15.

Budapest, 2014. április 14., hétfő (MTI) - Megkezdődött a 2014. évi Szakma Sztár Fesztiválja, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntője hétfőn Budapesten a Hungexpo területén 38 szakmában, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezésében.

Parragh László, az MKIK elnöke a megnyitón elmondta: a szakmák népszerűsítésére a kamara az idén hetedik alkalommal rendezi meg a nappali tagozaton végző szakmunkástanulók versenyét, az egyre nagyobb érdeklődést mutatja, hogy egyre nagyobb területen, ezúttal 13 ezer négyzetméteren mutatkoznak be a szakmák, a rendezvényre 14-15 ezer pályaválasztás előtt álló érdeklődőt várnak.

 Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára a megnyitón hangsúlyozta: a kormány és a kamara fontos célkitűzése, hogy a gazdaságban rendelkezésre álljon a megfelelő minőségű és számú szakember. A kormány az elmúlt négy évben megteremtette a megújított szakképzés jogszabályi hátterét, és további finomítással meg lehet erősíteni a duális szakképzést.

A megnyitón bejelentették, hogy a verseny győzteseinek díjait Orbán Viktor miniszterelnök adja át április 16-án.

Parragh László kiemelte, hogy a jó szakma felér egy diplomával, és ezt a szemléletet kívánják erősíteni a szakmák versenyének megrendezésével is.

A kamara elnöke szerint a duális szakképzéshez egyre többen csatlakoznak, és a felsőoktatásban is ebbe az irányba kellene továbblépni.

Parragh László megköszönte a kormány támogatásában abban, hogy az MKIK megpályázhatta a 2018. évi európai szakmunkásversenyt, és ehhez megkapta a bankgaranciát.

A megnyitón Czomba Sándor elmondta, hogy a szakiskolák elsődleges feladata a szakmára való felkészítés.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a növekedéshez a foglalkoztatottságot tartósan 4 millió felett kell tartani, a munkanélküliséget pedig 4 százalék alá vinni.

Az MKIK tájékoztatása szerint az idén a szakmunkástanulók versenyén 3997 versenyző indult, a döntőbe 194-an jutottak be 106 iskola képviseletében, 38 szakmában.

 

/Képünkön Várallyai Péter Handleres fordász tanuló./