Üdvözöljük a

Szigorítások- megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet

honlapján!

-

Szigorítások- megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet

2021. március 8.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma következtében újabb szigorítások lépnek éltbe március 8-ától Magyarországon. A Magyar Közlöny 36. számában jelent meg erről a kormányrendelet.

2021. március 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben a 104/2021-es számú kormányrendelet (Rendelet), amely a koronavírus világjárvány miatti védelmi intézkedések szigorítását rendeli el.

A Rendelet 6. §-a 2021. március 8-ától bezárásra kötelezi a szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat, ami a gyakorlatban nem a tevékenység szüneteltetését, hanem leginkább az ügyfélforgalom tilalmát írja elő.

A Rendelet 6. § (1) és (2) bekezdései alapján tehát a szolgáltatást nyújtó vállalkozások esetén, a tevékenységük végzéséhez szükséges helyiségben az általuk foglalkoztatott személyek kivételével nem tartózkodhat más személy.

Ugyanakkor a Rendelet 6. § (1) bekezdése lehetővé teszi az ügyfélforgalmat az alábbi szolgáltatások esetén:
1. pénzügyi szolgáltatások;
2. közlekedési és szállítási szolgáltatás;
3. magánegészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüvegkészítést;
4. szociális szolgáltatás;
5. postai, csomagküldő és házhozszállítási szolgáltatás;
6. totózó, lottózó szolgáltatás;
7. járműszerviz-szolgáltatás, mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, háztartásigépszerviz-szolgáltatás, az épületgépészeti szolgáltatás;
8. informatikai, kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás;
9. temetkezési szolgáltatás;
10. állategészségügyi szolgáltatás;
11. állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás;
12. élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás;
13. közétkeztetési szolgáltatás;
14. állattenyésztési szolgáltatás;
15. ügyvédi szolgáltatás;
16. biztonsági szolgáltatás;
17. épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás;
18. járműkölcsönzési és gépkölcsönzési szolgáltatás;
19. mosási és tisztítási szolgáltatás.

A fentiek alapján a szolgáltatások igen széles körében tilos lesz az ügyfélforgalom 2021. március 8-ától. Így például a könyvelőirodák, tervező irodák, ingatlanforgalmazók nem fogadhatnak ügyfeleket a tevékenységükhöz használt irodában. A fodrászok és kozmetikusok a szépségszalonok szintén bezárnak 2021. március 8-ától. Ott csak az általuk foglalkoztatott személyek lehetnek jelen.

Ugyanakkor az ügyvédi irodák vagy a székhelyszolgáltatók is e tevékenységükkel összefüggésben fogadhatnak ügyfelet.

Ha egy vállalkozás egyaránt végez ügyfélfogadásra feljogosító és fel nem jogosító tevékenységet is, akkor kérdéses, hogy a fenti előírásoknak hogyan tudnak eleget tenni. Például, ha egy vállalkozás egyaránt végez könyvelési és székhelyszolgáltatási tevékenységet, akkor az utóbbi tevékenységgel kapcsolatban fogadhat ügyfeleket például hivatalos levelek átadása céljából. De ugyanezen vállalkozás nem fogadhatja személyesen az ügyfeleit a könyvelési anyag leadása vagy a könyveléssel kapcsolatos személyes egyeztetés, tanácsadás céljából.

Felmerül az is kérdésként, hogy a Rendelet értelmében kit tekinthetünk „foglalkoztatott” személynek.

A foglalkoztatott fogalmát a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról szóló 2019. CXXII. törvény 4. § 5. pontja határozza meg, mely szerint foglalkoztatott: aki nem minősül egyéni, illetve társas vállalkozónak és foglalkoztatója biztosítással járó jogviszony keretében foglalkoztatja.

Ha a jogalkotó is így gondolja, akkor a vállalkozásban foglalkoztatott alvállalkozók például katás egyéni vállalkozók, jövő hétfőtől nem tartózkodhatnak a vállalkozás tevékenységének helyiségében, hiszen ők nem minősülnek foglalkoztatottnak.

Sőt ez alapján az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott személyek sem tartózkodhatnának a munkahelyen, mivel az egyszerűsített foglalkoztatott nem minősül biztosítottnak, így foglalkoztatottnak sem, ami biztos, hogy ellentétes a jogalkotói szándékkal.

Az olyan szolgáltatást végzők, akik szolgáltatásukat nem egy konkrét helyiségben nyújtják, továbbra is tevékenykedhetnek. A Rendelet ugyanis nem a tevékenység beszüntetését írja elő, hanem csupán azt, hogy bizonyos tevékenység végzéséhez szükséges helyiségben kik tartózkodhatnak. Így például az építőipari tevékenységet folytatók (kőművesek, burkolók, festők, villanyszerelők, gáz- és vízszerelők) továbbra is egy adott helyszínen végezhetik a tevékenységüket.

A Rendelet egyébként többek között megtiltja, hogy a legtöbb üzlet vásárlókat fogadjon. Az üzletek esetében is csupán az ott foglalkoztatottak lehetnek személyesen jelen.

Az üzletek közül azonban lehetséges a vásárlóforgalom az alábbiak esetében
a) a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben;
b) a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletben;
c) a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet;
d) az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben;
e) a mezőgazdasági üzletben, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat;
f) a kertészeti árudában, a faiskolában;
g) a piacon, a helyi termelői piacon, az ott található, a (3) bekezdés alapján kötelezően bezárt üzletek kivételével;
h) a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzletben, az állatgyógyszertárban,;
i) az üzemanyagtöltő állomáson;
j) a nemzeti dohányboltban és
k) az újságosnál.

A fentiek alapján például az általános ruházati cikkeket árusító boltok vagy a műszaki cikkeket árusító üzletek zárva lesznek. A textil-szövetanyag árusoknak szintén be kell zárniuk. A bútorüzletek szintén nem a napi szükségletek kielégítését szolgáló termékeket árulnak, így részükre is vonatkozik a zárás.

Napi fogyasztási cikknek számít a 2005. évi CLXIV. törvény (kereskedelmi törvény) 2. § 18 a pontja értelmében a vendéglátótevékenység keretében értékesített termékek kivételével olyan, a lakosság napi szükségleteinek, igényeinek kielégítésére szolgáló élelmiszer, illatszer, drogériai termék, háztartási tisztítószer és vegyi áru, higiéniai papírtermék, amelyet a fogyasztó jellemzően legfeljebb egy éven belül elfogyaszt, elhasznál vagy lecserél.

A vendéglátóüzletekben például éttermekben, kifőzdékben továbbra is megengedett lesz az, hogy az ételeket megvásárló személyek, az ételek kiadásának ideje alatt a vendéglátóhelyiségben tartózkodjanak.

A Rendelet 13. §-a kifejezetten felkéri a gazdasági szereplőket, azaz a vállalkozásokat, hogy az otthonról történő munkavégzés intézményét alkalmazzák.

A Rendeletben meghatározott ideiglenes védelmi intézkedések betartását a rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzi.

Ha a rendőrség az ellenőrzés során vagy a rendőrség a katona értesítése alapján a fentebb említett kötelezettség megszegéséről szerez tudomást, 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki; a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárhatja.

Az üzletek és szolgáltatások ügyfélforgalmát korlátozó intézkedések 2021. március 22-éig maradnak hatályban a jelenlegi Rendelet szerint.

 

Forás: adozona.hu