Üdvözöljük a

Tájékoztatás szakképzési hozzájárulás megfizetéséről

honlapján!

-

Tájékoztatás szakképzési hozzájárulás megfizetéséről

2021. január 14.

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Szkt.) 104-108. §-sok 2021. január 1-jétől történő hatálybalépésének eredményeként a béren kívüli juttatások után is szakképzési hozzájárulást szükséges fizetni. Az Szkt. 106. § (1) bekezdése alapján a szakképzési hozzájárulás alapja a szakképzési hozzájárulásra kötelezettet terhelő szociális hozzájárulási adó alapja, azonban a veszélyhelyzetre tekintettel 2021. június 30-áig nem kell a munkáltatónak a Széchenyi Pihenőkártyára érkező béren kívüli juttatások után szociális hozzájárulási adó fizetnie. (A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 40. § (3) bekezdése)

A fentiekre tekintettel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megkereséssel élt a szaktárca felé, melyben arra a kérdésre kértünk tájékoztatást, hogy a fentiek ismeretében a 2021. január 1-jétől meg kell-e fizetniük a vállalkozásoknak a szakképzési hozzájárulást a Széchenyi Pihenőkártyára érkező béren kívüli juttatások esetében, melyre az alábbi válasz érkezett:

 

„Álláspontunk szerint az a körülmény, hogy a Széchenyi Pihenő Kártyára utalt juttatás után nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót, az nem jelenti azt, hogy a szakképzési hozzájárulás alól is mentesítést élvez a jövedelem juttatás. Véleményünk szerint a Szkt. 105. § (3) bekezdés szerinti szabály ebben az esetben nem irányadó, mert a béren kívüli juttatás szociális adó alóli mentessége nem a szociális adóról szóló törvény – hanem a 2020. évi LVIII. törvény – rendelkezésein alapul.”