Üdvözöljük a

Vigyázat, csalók!

honlapján!

-

Vigyázat, csalók!

Szerző: Név admin24@uzletahalon.hu | 2022. március 21.

Újabb internetes átverés ütötte fel a fejét, ezúttal nem az Etióp hercegnők és nem a New York-i hagyatéki ügyvédek támadnak, hanem egy kínai domain regisztrációs „ügynökség”.

 

Az évek múlásával az internetes csalók is egyre kifinomultabbak lettek, míg régen rossz angolsággal megírt, látványosan kamu e-mail címekről érkeztek a becsapós üzenetek, mára már komoly fejtörést okozhat egy-egy ilyen üzenet valódiságának kiderítése.

 

A néhány soproni vállalkozáshoz már eljuttatott üzenet is egy elég csavaros átverés első lépése.

Az e-mailben egy kínai domain név regisztrációval foglalkozó cég képviselője keresi meg a kiszemelt vállalkozást és az ügyvezetőhöz intézi sorait, amiben röviden a következőkről tájékoztatja:

 

Egy kínai cég be akarja jegyeztetni kínai domain névvel a magyar vállalkozás nevét ami a jövőben a Google-os keresésnél komoly gondokat okozhat. Gyors megoldásként azt javasolja, előzzék meg a bejegyzést és amilyen gyorsan csak lehet csapjanak le a .cn végződésű internetes címre és ha már azt megvették, vegyék meg a .com.cn, .org.cn és a .net.cn változatokat is. Természetesen nem egy évre, hanem hogy ne legyen vele gond, mondjuk 10 évre előre.

 

Így leírva elég valószínűtlennek tűnik a dolog, de sok esetben az első levelet követi egy másik is, az állítólagos kínai cégtől, amiben a hozzájárulást kérik a domain bejegyzéshez.

 

Akik hagyják becsapni magukat, nem csak néhány tízezer forintjuk bánhatja, hanem adataik megadásával egy komolyabb hacker támadás célpontjává is tehetik cégüket.