Üdvözöljük a

Tájékoztató a tanulók gyakorlati képzéséről

honlapján!

-
 

Tájékoztató a tanulók gyakorlati képzéséről

Szerző: Dr. Darázs Andor| | 2011. szeptember 2.

A tanévkezdésre való tekintettel a 2011/2012-es tanévre vonatkozó aktuális információkról, a tanuló foglalkoztatás feltételeiről, módjáról adunk tájékoztatást az alábbiakban.

A tanulószerződés a gazdálkodó szervezet és a tanuló közötti gyakorlati képzés céljából megkötött írásbeli szerződés.

 

A szakképzési törvény szerint tanulószerződést az a tanuló köthet, aki betöltötte tizenhatodik életévét, illetve 3 éves szakiskolai képzés esetén (közoktatási törvény 27. § (4) bekezdése szerint) betöltötte a 15. életévét és eredményesen teljesítette a 9. évfolyamot, továbbá a szakképesítésre jogszabályban előírt előképzettségi és egészségügyi feltételeknek megfelel. Érvényes tanulószerződés esetén a tanuló gyakorlati képzését a gazdálkodó szervezet, szakmai elméleti képzését pedig a szakképző iskola végzi a központi program, illetve a szakmai és vizsgakövetelmények alapján.

 

A tanulószerződést 4 példányban kell elkészíteni és aláírni (eredeti aláírás és bélyegző szükséges!), majd az illetékes területi gazdasági kamarával kell ellenjegyeztetni, mellyel egy időben a kamara a szerződéseket nyilvántartásba veszi. Egy példány a kamarában marad, egy példány a tanulóé, egy a gyakorlati képzőhelyé, egy példányt pedig az elméleti képzést biztosító szakképző iskolához is el kell juttatni.

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a tanulószerződés nyomtatvány letölthető honlapunkról, kérjük minden esetben ezt használni!

 

A tanulószerződés rögzíti a gazdálkodó szervezet és a tanuló részére vonatkozó jogokat, kötelességeket.

 

A tanulószerződés, mivel közvetlenül a tanuló és a gazdálkodó szervezet köti, csak általuk módosítható. A szerződés közös megegyezéssel bármikor megszűntethető. A tanulószerződést a tanuló indoklás nélkül egyoldalúan bármikor felmondhatja, ám a gazdálkodó szervezet csak indokolt esetben kezdeményezheti a szerződés felmondását. (Szakképzési tv. 34-40. §.)

 

A tanulószerződés megszűntetéséről a kamarát minden esetben, írásban értesíteni kell!

A tanulói juttatásokról :

A hatályos jogszabályok alapján a tanulószerződés alapján kifizetendő havi legkisebb „ösztöndíj” a szakképzési évfolyam első félévében a hónap első napján érvényes minimálbér 20 %-a, a hiányszakmák esetében a minimálbér 40%-a.

 

A nyugat-dunántúli régió hiányszakmái: szerkezetlakatos; ács, állványozó; szerszámkészítő¸mechatronikai műszerész; gépi forgácsoló.

 

A sikeresen teljesített félévzárást követő félévekben az előző félévhez képest – a tanulmányi eredmény és szorgalom figyelembevételével - a pénzbeli juttatást emelni kell és ennek összegét dokumentálni is szükséges.

 

2011. január 1-től 78.000 Ft a minimálbér összege, így a tanulószerződés alapján fizetendő pénzbeli juttatás mértéke is ennek megfelelően számolandó. Az elszámolható pénzbeli juttatás felső határa továbbra is a minimálbér 50 %-a, hiányszakmák esetében pedig a 70%-a.

 

A pénzbeli juttatást 27 % TB-járulék terheli a foglalkoztató oldaláról. A tanuló részéről, mivel társadalombiztosítási szempontból ellátottnak minősül, a bruttó juttatásából levonandó nyugdíjjárulék (10%) és egészségbiztosítási járulék (6%) összesen 16 %-os összege. Más levonás a tanulószerződéssel foglalkoztatott diák pénzbeli juttatását nem érinti.

 

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1.számú melléklete alapján a szakképző iskolai tanulónak tanulószerződés alapján kötelezően kifizetett juttatás, valamint a tanulószerződéses tanulót jogszabály alapján megillető kiegészítő pénzbeli juttatás „Egyes tevékenységekhez kapcsolódóan adómentes” juttatásnak számít.

 

A tanulót az APEH-hez a szerződés hatályba lépése előtt azonban legalább egy nappal be kell jelenteni.

 

A tanulóknak járó egyéb juttatások :

  •  kedvezményes étkeztetés: gyakorlati képzés napjain egyszeri meleg étkezés biztosítása, vagy az étkezési költségekhez természetbeni juttatás (pl. hideg- vagy melegétkezési jeggyel), amely a fizetendő járulékával együtt elszámolható.

  • tisztálkodási eszközök (szappan; kézvédő krém)

  • munkaruha, mely kihordási ideje két év (de ettől rövidebb időben is megállapodhatnak), ezt követően a tanuló tulajdonába kerül, egyéni védőfelszerelések

  • orvosi alkalmassági vizsgálat: foglalkozás-egészségügyi orvosi szolgálatnál, üzemorvosnál, ami nem azonos az iskolaorvosi vizsgálattal

  • útiköltség-térítés  

  • tanuló javára kötendő felelősség biztosítás (a Közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. Törvény 11. § (5) bekezdése alapján:A szakképzésben részt vevő tanuló javára az, aki a gyakorlati képzést szervezi, köteles felelősségbiztosítást kötni” . Ez a felelősségbiztosítás kizárólag a gyakorlati képzés keretén belül a tanulót ért személyi sérüléses és dologi károk biztosítására vonatkozik, amelyekért a gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezet kártérítési felelősséggel tartozik.

A képzéshez szükséges dokumentumok :

  • szakmai és vizsgáztatási követelmények,

  • gyakorlati képzés központi programja,

  • gyakorlati képzés helyi programja /A gyakorlati képző készítheti a központi program alapján, tartalmazza a képzés egész időszakára vonatkozó ütemtervet, képzési tervet./,

  • foglalkozási napló /A gyakorlati képző vezeti a központi program alapján, tartalmazza heti, esetleg havi bontásban az aktuális gyakorlati program szerinti állapotokat, az osztálynapló gyakorlati megfelelője, minta található a kamara honlapján.

  • tanulói munkanapló /Az iskola biztosítja a tanuló számára, aki magával hordja azt a gyakorlati képző helyére, vezetése a tanuló kötelessége. A gyakorlati képző legalább havonta hitelesíti, gyakorlati érdemjeggyel ellátja. Az ellenőrző könyv gyakorlati megfelelője./,

  • munkavédelmi napló /A tanuló munkavédelmi oktatásának meglétét igazolja, melyet rendszeresen meg kell tartani./

  • Ezeken túl szükséges a tanuló jelenlétét naponta vezetni, hiányzásait nyilvántartani jelenléti íven.

A szakképzésbe újonnan belépő vállalkozások:

Azon vállalkozások, akik szakképző iskolai tanulók gyakorlati képzését szeretnék megkezdeni, be kell jelenteniük a kamara felé ezen szándékukat. A kamara szakképzési tanácsadói tájékoztatást nyújtanak a képzés feltételeiről, igény esetén segítséget nyújtanak a szükséges dokumentumok beszerzésében. Ezt követően a vállalkozás leendő képzőhelyén bevezető ellenőrzést kell lefolytatni, mely során a kamara képviselője és megbízott szakértője megvizsgálja a jogszabály által előírt személyi, tárgyi feltételek meglétét. Amennyiben megfelel a kritériumoknak, a kamara nyilvántartásba veszi a képzőhelyet és erről egy Határozatban értesítést küld a vállalkozásnak.

 

A tanulók gyakorlati képzési költségeinek elszámolása :

A gazdálkodó szervezet a tanuló gyakorlati képzésével kapcsolatban felmerült képzési költségeit szabályos bizonylatolás és könyvelés alapján elszámolhatja a szakképzési hozzájárulás terhére. A pénzügyi elszámolás feltétele, hogy a gazdálkodó bejelentkezzen a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Támogatási- és bevalláskezelési Igazgatóságához. Bejelentkezni egyszer szükséges a gyakorlati képzés megkezdésekor, a tanulószerződés megkötésétől számított 30 napon belül. Erre az eljárásra a későbbi tanévekben már nincs szükség, de új tanulószerződés kötése/tanulószerződés megszűnése esetén a változásokat 15 napon belül az NSZFI felé jelenteni kell a megfelelő nyomtatványon. (BJ01)

 

Az NSZFI-hez történő bejelentkezéshez a BJ01 Bejelentkezési, változás-bejelentési nyomtatványt, a BT01 Tanulói, hallgatói szerződés felsorolása nyomtatványt, illetve a BL01 Létszám-adatlap nyomtatványt kell cégszerűen aláírva beküldeni, mely dokumentumok megtalálhatók honlapunkon.

A bejelentkezéshez mellékelni kell a kamara által kiadott képzőhely nyilvántartásba vételi határozatot is.

Az említett dokumentumokat kitöltve a következő címre kell küldeni:

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet 1439 Budapest, Pf. 629.

/Bejelentkezéssel kapcsolatos ügyintézés: Makainé Mészáros Mária (tel.: 06/1/434-5759) /

A tanulóképzéssel kapcsolatos költségek éves elszámolását minden év február 25-ig kell elkészíteni és a kitöltött bevallási nyomtatványt beküldeni a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Támogatási- és bevalláskezelési Igazgatóságához.

 

A gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezeteknek képzési költségeinek elszámolásához egy akkreditációs eljáráson is át kell esniük. Ezt az emelt szintű ellenőrzést a kamara által felkért szakértők végzik, mely során ellenőrzik a jogszabályok által meghatározott - személyi, tárgyi- feltételek teljesülését, a tanulói juttatások biztosítását, illetve a szükséges dokumentumok meglétét, az oktatás egyéb körülményeit, feltételeit. Sikeres akkreditáció eredményeként kamarai „Tanúsítvány”-t kap a vállalkozás, melyet az éves bevallás mellé kell csatolni.

 

Amennyiben további kérdései merülnének fel a gyakorlati képzéssel, valamint a tanulószerződés kötési lehetőségekkel és az eljárás rendjével kapcsolatban, munkatársaink az alábbi telefonszámokon állnak rendelkezésükre:

 

Dr. Darázs Andor; Kiss Virág 99/523-581

 

A szakképzéssel kapcsolatos nyomtatványokat, anyagokat az alábbi címen éri el:

 

 

 

 

 

Kapcsolódó anyagok: