Üdvözöljük a

Tájékoztató a tanulószerződéses gyakorlati képzés aktuális helyzetéről (2006-08-31-i adatok alapján)

honlapján!

-
 

Tájékoztató a tanulószerződéses gyakorlati képzés aktuális helyzetéről (2006-08-31-i adatok alapján)

Szerző: Dr. Darázs Andor| | 2006. szeptember 28.

A tanulószerződéses gyakorlati képzés aktuális helyzete 2006. augusztus 31-i állapot alapján

 Aktualitások, trendek, egyéb jellemzők

 

Jelenleg (2006. augusztus 31-i adat) 116 képzőhelyen, összesen 19 szakmában folyik gyakorlati képzés kamaránk működési területén. Ezek egy része kihagyás után ismét gyakorlati képzést fog biztosítani 2006. szeptembertől, egy része pedig új képzőhelyként lép be a szakképzési rendszerbe. A tanév során, néhány vállalkozásnál megszűnt a gyakorlati oktatás, mert az eddigi tanuló – aki jellemzően a családi körből került ki – sikeresen befejezte tanulmányait, illetve néhány esetben a gyakorlati képzőhely jogutód nélkül megszűnt.

 

A képzőhelyeken általában jellemző az egy-két illetve három tanulóval való foglalkozás, ami a gyakorlati ismeretek alaposabb elsajátítását teszi lehetővé. Ezeknél a képzőhelyeknél a tanulókkal való foglalkozás egyénileg biztosítható, a képességükhöz mérten tudnak haladni a tananyaggal, ugyanakkor benne rejlik az a negatív lehetőség is, hogy nem áll rendelkezésre sem az oktatónak, sem a tanulónak összehasonlítási lehetőség más tanulókhoz képest.

 

A képzőhelyek többsége több éve foglalkozik tanulóképzéssel, 2005-ig jellemző volt azonban az iskolával kötött együttműködési megállapodás alapján való képzés. Az elmúlt tanévben még a tanulószerződéses létszámhoz mérve viszonylag sok volt az együttműködési megállapodás alapján folytatott képzés a végzősök között. Azokon a képzőhelyeken, ahol a tanév során új tanulót is foglalkoztattak tanulószerződéssel, ott a másodévesek részére is biztosították általában a tanulószerződés kötésének a lehetőségét. Ez a tanulók közötti – anyagi természetű – feszültség oldását segítette elő.

  

A tanulószerződések számában dinamikus emelkedés várható az új tanév első hónapjában, hiszen többen csak most fognak rádöbbenni arra, hogy a tanulószerződés hiányában nem folytathatják iskolai tanulmányaikat.

 

 

Csatolt állományok: