Üdvözöljük a

Tanév végi tudnivalók a gyakorlati képzéssel foglalkozó vállalkozások számára

honlapján!

-
 

Tanév végi tudnivalók a gyakorlati képzéssel foglalkozó vállalkozások számára

Szerző: Dr. Darázs Andor| | 2012. július 3.

A tanév végén felmerülő kérdésekről az alábbiakban tájékozódhatnak azok, akik tanulószerződéssel gyakorlati oktatást végeznek. A tudnivalókat aszerint csoportosítottuk, hogy a tanulók idén végeznek-e vagy sem, de érdemes végigolvasni az érintetteknek.

1. Végzős tanulók esetében 

A végzősöknek az utolsó tanítási nap az iskolában: 2012.05.03.

A végzős tanulókat a szakmai vizsga előtt legalább 10 munkanap felkészülési idő illeti meg, melyet a gyakorlati képzés idejének terhére kell kiadni az utolsó tanítási nap után.

A tanulószerződés a szakmai vizsga utolsó napján megszűnik (attól függetlenül, hogy a vizsga sikeres-e). Addig a tanulószerződés szerint járnia kell a tanulónak gyakorlatra.

 

Amelyik tanuló év végi eredménye miatt nem bocsájtható szakmai vizsgára (megbukott), annak a tanulószerződése élő marad (viszont lejár, lásd lent), de nem jár a 10 nap elkészülési idő, a 30 vagy 35 nap oktatási szünet kiadása mellett (lásd a nem végzős tanulóknál) a tanulószerződés kötelezettségei mindkét félre irányadóak (pl.: juttatás átutalása), a tanulószerződés közös megegyezéssel, vagy bármelyik fél kezdeményezésére meg is szüntethető, hiszen a tanuló az éves kötelező gyakorlati óraszámát teljesítette. Ha élő marad a tanulószerződés, a foglalkozási naplót (gyakorlati oktatási naplót) vezetni kell és az esetleges hiányzásokat ugyanúgy írásban jelezni kell az iskolának (az más kérdés, hogy az iskola ezt már nem szankcionálja, de a gazdálkodónak védenie kell magát a hatósági ellenőrzések előtt).

Ha a tanuló az augusztusi javítóvizsgát teljesíti, az őszi szakmai vizsga utolsó napján mindenképpen megszűnik a tanulószerződése. Viszont a tanuló kérésére a javítóvizsgát követően a tanulóviszony megszüntethető, ezzel a tanulószerződés is fogalmilag megszűnik. Ha a tanuló az augusztusi javítóvizsgát nem teljesíti, akkor évet ismétel és a tanulószerződése tovább él feltéve, ha a tanulószerződést módosítják!

FIGYELEM!

A tanulószerződésen szerepel a képzés várható befejezése, ez a legtöbb esetben 2012.06.30. Ezzel a dátummal a szerződés érvényét veszti, lejár. Amennyiben a tanuló a fentiek miatt ettől tovább járna gyakorlatra, akkor tanulószerződés módosítást kell írni a feleknek a képzés várható befejezésére! Ezt négy példányban, eredeti aláírásokkal 5 munkanapon belül be kell küldeni a kamarának. Javasoljuk, hogy a lejárati dátumot egy évvel későbbi időpontra (2013.06.30-ra) módosítsák (előre ugyanis nem látható a képzés várható befejezése).

A tanulószerződés bármilyen okból való megszűnését 5 munkanapon belül be kell jelenteni a kamarának. Ez a sikeres vizsga esetére is vonatkozik, tehát azt is be kell jelenteni a gazdálkodónak, a kamarai nyilvántartásból való kivezetés érdekében.

A másodszakma megszerzése nem ingyenes, ennek megfelelően a gyakorlati képzés sem az. Így új tanulószerződést sem lehet kötni szeptembertől ebben az esetben, és természetesen nem lehet a kapcsolódó költségeket sem elszámolni, illetve visszaigényelni.

Nem számít második szakképesítésnek a meglévő szakképesítéssel betölthető munkakör magasabb színvonalon való ellátását biztosító képzésben - szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott körben - szerezhető szakképesítés.

2. Nem végzős tanulók esetében 

Az utolsó iskolai tanítási nap: 2012.06.15.

A nem végzős tanulókat a szakképzési törvény szerint tanévenként (szeptember 1.- augusztus 31.) legalább 30 munkanap oktatási szünet illeti meg (aki az adott tanévben a 19. életévét még nem tölti/töltötte be, annak további 5 nap jár). Ez magába foglalja az őszi, a téli, a tavaszi és a nyári oktatási szünet időtartamát is. Tehát a 30 munkanapból kivonhatók a már szüneten töltött munkanapok és ezt lehetőleg egybefüggően kell kiadni a tanulónak nyári szünetként.

A nem végzős tanulóknak a kötelező nyári gyakorlatot még a nyári szünet kiadása előtt javasoljuk letölteni. Az egyes szakmákban eltérő, hogy hány óra összefüggő szakmai gyakorlatot (azaz kötelező nyári gyakorlatot) kell letölteniük a tanulóknak, ez a szakmai és vizsgakövetelmények végén, az egyebekben szerepel, amely az alábbi oldalon elérhető minden szakmára:

Szakmai és vizsgakövetelmények

A kötelező nyári gyakorlatot és az oktatási szünetet követően – ha még van idő szeptember 1-ig – a tanulónak kötelessége járnia gyakorlatra. A tanulók számára a tanulószerződés alapján a pénzbeli juttatás a nyári időszakra is (a szünetre is) jár – átutalással. A foglalkozási naplót (azaz gyakorlati oktatási naplót) természetesen a nyári időszakban is vezetni kell, rögzítve a szünet időtartamát. Amennyiben a tanulónak gyakorlatra kellene mennie, de igazolatlanul hiányzik, a gazdálkodónak a foglalkozási naplóba vezetnie kell a mulasztást, azt jeleznie kell írásban az iskolának. Határozattal levonhatja a tanuló díjazásából a mulasztással arányos juttatást, az erről szóló dokumentumot a tanuló részére át kell adni (akár postai úton is).

Ha a nem végzős tanulónak évet kell ismételnie, akkor is le kell töltenie a nyári összefüggő szakmai gyakorlatot, mert az még a tanévhez tartozik, szeptember 1-től kezdi az ismételt tanévet.

A 9. évfolyamos tanulók az összefüggő szakmai gyakorlatot csak a szakképző iskolában tölthetik le, tehát sem együttműködési megállapodás alapján, sem tanulószerződéssel nem foglalkoztathatók még a gazdálkodó szervezeteknél.