Üdvözöljük a

Változások a szakképzési jogszabályokban

honlapján!

-
 

Változások a szakképzési jogszabályokban

Szerző: Dr. Darázs Andor| | 2007. január 18.

Az egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi CXIV. törvény több ponton módosította a szakképzési törvénynek a tanulószerződésekre vonatkozó szabályait, valamint a szakképzési hozzájárulásról szóló törvényt is.

 

A tanulószerződéses gyakorlati képzést biztosító vállalkozások részére néhány nagyon fontos változás itt olvasható:

 

A szakképzési törvény vonatkozásában:

 

14. § Az Szt. 37. §-a a következő új (3) bekezdéssel egészül ki: (Hatálybalépés: 2007. január 01.)

"(3) A gazdálkodó szervezet a gyakorlati képzés tanulószerződés alapján történő megkezdését követő 3 hónapon belül jelezheti a szakképző iskola és az illetékes gazdasági kamara részére, ha a tanuló tanműhelyen kívüli gyakorlati képzését azért nem tudja ellátni, mert hiányoznak a tanulónak a gyakorlati képzés előfeltételét jelentő kompetenciái. A hiányosság pótlására a szakképző iskola köteles. Ha az iskola a szükséges kompetenciákat a megkezdett félév végéig nem pótolja és - a gazdasági kamarával együttműködve - a tanuló részére más gyakorlati képzőhelyről gondoskodik, a gazdálkodó szervezet a tanulószerződést felmondhatja. E rendelkezés nem alkalmazható, ha a 15. § (4) és (5) bekezdése szerinti szintvizsgán a tanuló eredményes szintvizsgát tett.”

15. § Az Szt. 44. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2007. január 01. után kötött tanulószerződéseknél kell alkalmazni először.)

„(2) A tanulószerződés alapján a tanuló pénzbeli juttatásának havi mértéke a szakképzési évfolyam első félévében - függetlenül az elméleti, illetőleg a gyakorlati képzési napok számától - a hónap első napján érvényes kötelező havi legkisebb munkabér (minimálbér) legalább húsz százaléka. A tanulmányi kötelezettségének eredményesen eleget tett tanuló pénzbeli juttatásának mértékét a szakképzési évfolyam második, illetve további féléveiben - a tanuló tanulmányi előmenetelének és szorgalmának figyelembevételével - emelni kell. A pénzbeli juttatás összegéről tájékoztatni kell a tanuló tanulói jogviszonya szerint illetékes szakképző iskolát.”

 

A szakképzési hozzájárulásról szóló törvény vonatkozásában:

 

37. § Az Szht. 4. §-a a következő új (12) bekezdéssel egészül ki, ezzel egyidejűleg a (12)-(15) bekezdés számozása (13)-(16)-ra változik: (Hatálybalépés: 2007. január 01.)

„(12) A szakképzési hozzájárulás nyilvántartását, beszedését, ellenőrzését, a pénzügyi garanciák érvényesítését, az alaprész kezelését az állami szakképzési és felnőttképzési intézet végzi. Az állami szakképzési és felnőttképzési intézet a vele elszámolókkal kapcsolatban feltárt szabálytalanságokról a dokumentáció csatolásával negyedévente tájékoztatja az állami adóhatóság illetékes igazgatóságát. Az állami adóhatóság illetékes igazgatósága a kötelezettség teljesítésének ellenőrzése tekintetében az Art. rendelkezései szerint jár el.”

49. § (1) Az Szht. melléklete a következő 3. ponttal egészül ki, ezzel egyidejűleg a 3. és 4. pontjának számozása 4. és 5. pontra változik: (Hatályba lépés: 2007. április 01.)

[Elszámolható]

„3. a tanulószerződés, illetve hallgatói szerződés alapján gyakorlati képzésben résztvevők gyakorlati képzésével és költségeinek elszámolásával összefüggő adminisztratív költség, amelynek mértéke nem haladhatja meg évente tanulónként, illetve hallgatónként a 15 ezer forintot és vállalkozásonként a kötelező legkisebb havi munkabérnek (minimálbér) egy évre kiszámított összegét;”

(2) Az Szht. mellékletének 4. b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A melléklet 1-3. pontjaiban szabályozottak helyett a gyakorlati képzést az Szt. 27. §-a szerinti tanulószerződés, illetve felsőfokú szakképzés esetén hallgatói szerződés alapján megszervező hozzájárulásra kötelezett elszámolhatja]

b) további költségeinek fedezetére tanulónként, illetve hallgatónként évente a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) kétszáz százalékának megfelelő összeget.”

 

További nagyon fontos változás, hogy 2006. december 31-én megszűnt az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága. Feladatait (szakképzési hozzájárulások kezelése- elszámolása, tanulószerződések nyilvántartása), mint jogutód szerv a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet vette át.

 

 Elérhetőség: telefon: 1/311-6650,

Postacím: Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet

1374 Budapest, Pf. 564

 

A továbbiakban a bejelentkezési nyomtatványokat, új tanulószerződéseket, szakképzési hozzájárulás elszámolásokat már erre a névre és címre kell küldeni.

 

További információt ad: Dr. Darázs Andor szakképzési tanácsadó (tel: 99/523-571)