Üdvözöljük a

Békéltető testület

honlapján!

-

Békéltető testület

Szerző: Dr. Darázs Andor| | 2005. december 2.

Fogyasztóvédelmi Békéltető testület

9021 Győr, Szent István út 10/A.

Telefon: 96/520-202

Fax: 96/520-291

 

 

 

 

 

 

 

 

Amit jó tudni a Fogyasztóvédelmi Békéltető Testületről

Jogos, avagy jogosnak vélt fogyasztói panaszával nem kell feltétlenül hosszadalmas peres eljárásokba bocsátkoznia, a bíróság helyett választhatja a megyei Fogyasztóvédelmi Békéltető Testületet is.

A fogyasztóvédelemről szóló 1993. évi CLV. törvény alapján megalakult Győrben a megyei Fogyasztóvédelmi Békéltető Testület, amely a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működik.

A testület 20 tagjaközül tíz főt a vállalkozók képviseletében a kamarák, tíz főt pedig a fogyasztók képviseletében a fogyasztóvédelmi civil szervezetek javasoltak.

A törvény szellemébena békéltető testület eljárásának célja a fogyasztó és a gazdálkodó szervezetek közötti vitás ügyek egyezségen alapuló rendezésének megkísérlése, ennek eredménytelensége esetén pedig az ügynek a fogyasztói jogok gyors, hatékony és egyszerű érvényesítésének biztosítása melletti eldöntése.

Ez jelzi, hogy a fogyasztó olyan jogorvoslati lehetőséggel rendelkezik, amely a bírósági útnál sokkal gyorsabb, kevésbé költséges és egyszerűbb. Célunk, hogy gyorsan, és hatékonyan segítsük a fogyasztói anaszok megoldását.

a békéltető testület hatáskörébe az áruk és a szolgáltatsok minőségével, biztonságával és a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, valamint a szerződések megkötésével és teljesítésével kapcsolatos fogyasztói jogviták bíróságon kívüli rendezése tartozik.

A testület a fogyasztói panaszok miatti eljárást a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara működési területén működő vállalkozások esetében Sopronban tartja (Kamara székháza: Sopron, deák tér 14.)

A panaszokat írásban kell benyújtani a megyei békéltető testülethez a következő címre:

Fogyasztóvédelmi BékéltetőTestület

9021 Győr, Szent István út 10/A., I. em. 102.

 Felvilágosítással, további információval készséggel állunk rendelkezésre telefonon vagy személyesen. (9400 Sopron, Deák tér 14. tel: 99/523-570)