Üdvözöljük a

Regionet Competitive

honlapján!

-

Regionet Competitive

Szerző: Név admin24@uzletahalon.hu | 2017. szeptember 13.

Támogató program:INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program

Projekt címe: Stärkung der internationalen Wettbewerbsfähigkeit von KMUs durch Ausbau des bilateralen Systems regionaler Unternehmensinitiativen / KKV-k nemzetközi versenyképességének erősítése térségi vállalkozói kezdeményezések bilaterális rendszerén keresztül

Rövid cím: REGIONET Competitive

Projekt azonosító: ATHU007

Projekt időtartama: 30 hónap (2017.02.01 - 2019.07.31.)


 

Projektpartnerek:

LP1 - Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (Vezető Partner)

PP2 - Regionalentwicklungsverein Römerland Carnuntum

PP3 - Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara

PP4 - Regionalmanagement Burgenland GmbH

PP5 - Kőszeg és Vidéke Vállalkozók Ipartestülete

PP6 - Verein Gemeinsame Region Bucklige Welt – Wechselland

PP7 - Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

PP8 - Regions Entwicklungs- und Management Oststeiermark GmbH

PP9 - Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

PP10 - LAG Interessensgemeinschaft (IG) Kraftspendedörfer Joglland

 

A Soproni Kamara projektrészének ERFA támogatása 146.740 EUR,

Pénzügyi hozzájárulások: 85% ERFA finanszírozás, 10% automatikus nemzeti társfinanszírozás, 5% önerő

 

Projekt összefoglaló

Az osztrák-magyar határtérségben a KKV-k térségi és határon átnyúló hálózati együttműködésének modelljét hozta létre a REGIONET kezdeményezés. A térségek hálózatalapú szerveződésének köszönhetően a határtérség ágazatokon átívelő és határon átnyúló üzleti kapcsolatai kimozdultak a stagnáló állapotból. Ugyanakkor a határon átnyúló erőfeszítések ellenére a hálózatok túlnyomórészt továbbra is csak saját magterületükön aktívak. A vállalkozói hálózatok együttműködése eseti jelleggel egy-egy gazdasági probléma megoldására korlátozódik, nem stratégiai jellegű, ezért a határon átívelő stratégiai együttműködésekben rejlő lehetőségek kiaknázatlanok maradnak.


A nyitott és motivált vállalkozói hálózatok által generált impulzusok nagymértékben segítik a vállalkozások nemzetközi versenyképességét. A határon átnyúló stratégiai gazdaságfejlesztési együttműködésekben rejlő lehetőségek hatékonyabb kihasználása érdekében a gazdaságfejlesztési szervezetek bevonásával a hálózatok ún. térségi vállalkozói kezdeményezéssé fejlődnek, majd ezt követően a közvetlen határ régióban 4 bilaterális gazdaságfejlesztési munkacsoportot hoznak létre.


Ennek eredményeként a vállalkozói hálózatok ki tudnak lépni saját (térségi–nemzeti) gazdasági zónájukból, hatékonyabban tudnak együttműködni és ezáltal egyfajta katalizátor szerepet betölteni a határtérségi KKV-k piaci növekedésében és innovációs aktivitásuk elősegítésében. 


A bilaterális gazdaságfejlesztési munkacsoportok stratégiai együttműködése, az ágazatspecifikus, innováció-ösztönző együttműködéseinek kiépítése, valamint a vállalkozói készségfejlesztésre és nemzetközi üzleti kapcsolatépítésre irányuló tevékenységek a határtérségi KKV-k versenyképességének erősítéséhez vezetnek.

 

A  projekt átfogó célja:

Az osztrák-magyar határtérségi KKV-k határtérségen belüli gazdasági és üzleti kapcsolatainak erősítése. Ezt a gazdaságfejlesztési szervezetek integrált bilaterális hálózatának kiépítésével és konkrét ágazatspecifikus KKV együttműködések létrehozásával érik el.