Üdvözöljük a

A vállalkozások számára kamatplafont és hitelmoratóriumot kér az MKIK

honlapján!

-

A vállalkozások számára kamatplafont és hitelmoratóriumot kér az MKIK

2022. október 20.

Budapest, 2022.október20.  - A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a Kormánytól, hogy
fontolja meg a lakossági hitelezéshez hasonlóan a kamatplafon azonnali bevezetését-amelynek szintje
5-10% sávban kerüljön megállapításra , továbbá a meglévő vállalkozói hiteleknél a moratórium
lehetőségének a biztosítását.

Az MKIK javaslatát a jegybank pénteki döntése indokolja, hiszen abankok gyakorlatilag azonnal beépítették az árazásukba az újjegybank által bejelentett egynapos betéti tendert, amely 18%-ra emelkedett. Ezzel együtt a kamatfolyosó felső széle, amelyaztmutatja, hogy meddig mehet az MNB a kamatemelésekkel, az eddigi 15,5-ről 25%-ra emelkedett.Mindkettőt a vállalkozó villámgyorsan megérzi majd,az is,aki hitelhez szeretne jutni és az isaki hitelt fizetmondta Parragh László, az MKIK elnöke.

 

Ezzel a döntéssel szinte mindegy lett, hogy mekkora az alapkamat, mivel ez jóval magasabb és a bankok ez alapján kalkulálnak a saját hitelezésüknél, vagyis ez számít az irányadó kamatnak. A három hónapos BUBOR jelenleg 16,5%,ehhez jön még egy banki haszonrés, ami kb. 4%, vagyis azok a cégek, amelyek most változó kamatozású hitelt törlesztenek, a kamatforduló napja után az eddiginél jóval magasabakár 20%-ot meghaladó törlesztőrészleteketkell,hogy kigazdálkodjanak,azok pedig,amelyeknél most gondolkoznak
hitelfelvételen, csak az eddiginél sokkal kedvezőtlenebb feltételekkel találnak hitelttette hozzá az elnök.

 

A kamatplafonnak és a moratóriumnak köszönhetően lakossági hitelt törlesztőknek ez most nem jelent
hirtelen negatív változást, de a koronavírus válságból éppen csak kilábalt és az energiaválsággal jelenleg is küzdő vállalkozásoknak hatalmas csapás, amelynek terheit a nano-, mikro-kis-és középvállalkozások kb. 100 ezres tömege biztosan nem tud majd kigazdálkodni. Ennek visszafordíthatatlan hatása lesz a működésükre fel is függeszthetik vagy megszüntetheti azt-és akár a munkavállalóiktól is megválhatnak-fejtette ki Parragh László.

 

Az MKIK egyetért azzal a közgazdasági nézettel, hogy egy válságot azzal lehet igazán durván elmélyíteni és időben is elhúzni, ha hagyjuk, hogy a hitelezés összedőljön.
Mindezek alapján az MKIK azkéria Kormánytól, hogy fontoljmeg a kamatplafon azonnali bevezetését a
vállalkozások számára-amelynek szintje 5-10% sávban kerüljön megállapításra,továbbá a meglévő változó kamatozású vállalkozói hiteleknél a moratórium lehetőségének a biztosítását, mindaddig amíg a gazdasági helyzet ezt megkívánja. Ezen intézkedésekkel a bajban lévők megúszhatnak egy újabb csapást, a hitelpiacopedig elkerülhetjük a kiszáradást.


Magyar Kereskedelmi és Iparkamara