Üdvözöljük a

Agrárkamarai tagság

honlapján!

-

Agrárkamarai tagság

2016. július 1.

Tisztelt Vállalkozó!

 

Ha az Ön cége, vállalkozásai is kapott a Nemzeti Agrárkamarától, az agrárkamarai adatszolgáltatással és tagsággal kapcsolatos felszólító levelet, kérem olvassa el az alábbi tájékoztatót!

 

Az Agrárkamara felszólító levelében arról olvashat, hogy abban az esetben is, amikor egy gazdasági szereplő az agrárkamarai tevékenységet nem főtevékenységként végzi és egyben a NÉBIH nyilvántartásában is szerepel, az agrárkamarai tagsága a törvény alapján a két feltétel együttessége folytán jön létre.

 

Az agrárkamarai tevékenység folytatásának azonban az agrárkamarai törvény megfelelő alkalmazásában ténylegesnek kell lennie, amit önmagában a tevékenység cégjegyzékben történő szerepeltetése nem támaszt alá (agrárkamarai törvény 2.§ bb) pont és 5.§ d) pont). E rendelkezések értelmében ugyanis az agrárgazdasági tevékenységet nem főtevékenységként folytató, a NÉBIH-ben nyilvántartott gazdálkodó szervezet (ide nem értve az egyéni vállalkozót, agrárkamarai törvény 2.§ bb) pont) agrárkamarai tagsága az agrárgazdasági tevékenység folytatása és a NÉBIH-ben történő nyilvántartásba vétel együttes napjától kezdődően jön létre.

 

Mindaddig, ameddig az agrárkamarai tevékenységet a gazdasági szereplő a tevékenységi körében nem főtevékenységként, a tevékenység tényleges folytatása nélkül szerepelteti, az agrárkamarai tagság létrejöttének együttes törvényes feltételei nem következnek be.

 

Mindezek alapján minden egyes érintett gazdálkodó szervezetnél egyedileg vizsgálandó, hogy a vállalkozás az agrárkamarai törvény hatálya alá esik-e.

 

Kérjük, amennyiben az Ön vállalkozása is kapott a Nemzeti Agrárkamarától ilyen tartalmú levelet, az abban megadott felhasználói névvel és jelszóval lépjen be a NAK elektronikus felületére, és a gyakran ismételt kérdések között keresse meg a következőt:

 

„A cégem levelet kapott arról, hogy felvették az agrárkamara tagjegyzékébe, pedig tudomásunk szerint nem folytat semmilyen agrártevékenységet. Mit tehetek?    

           

Az agrárgazdasági tevékenységek felsorolását - gazdálkodó szervezetek esetében - a 2012. évi CXXVI. törvény 2. számú melléklete tartalmazza TEÁOR kódok szerinti bontásban. Bizonyos esetekben nem a TEÁOR által lefedett teljes tevékenységi kör, csupán annak agrárvonatkozású része az, ami alapján a gazdálkodó szervezet tagságra kötelezett. Ha az Ön gazdálkodó szervezete kizárólag TEÁOR kód(ok) alapján vált agrárkamarai taggá, ugyanakkor a vonatkozó agrártevékenységet ténylegesen nem végzi, akkor azt a honlapon elérhető nyilatkozat kitöltésével és postai úton történő visszaküldésével tudja jelezni a Nemzeti Agrárkamarának. Ezen nyilatkozatát 2016. 07. 15-ig kell visszaküldeni ami alapján agrárkamarai tagságát törölni fogják!

 

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tárgyalásokat kezdeményezett a Nemzeti Agrárkamarával a helyzet mielőbbi rendezése érdekében.