Üdvözöljük a

Ékszerdoboz vagy szemétláda?

honlapján!

-

Ékszerdoboz vagy szemétláda?

2015. július 31.

Szokolayné dr. Weltler Magdolna tanulságos írása az összes Soproni üzlettulajdonosnak, Soproni polgárnak és itt lakónak.

Valóságos ékszerdoboz, így emlegetik Sopront országszerte.

 

A város lakói viszont látják, tapasztalják, hogy a szépséges kulisszák környezetében esztétikusnak, egyáltalán nem nevezhető állapotok uralkodnak.

 

Az ódon, utcákat a virágdíszbe öltöztetett tereket parkokat elborítja a szemét, a hulladék.

Nem volt ez mindig így, és nem szeretnénk, ha ez az állapot állandósulna.

 

A hatóságok erőfeszítése, az elszánt önkéntesek igyekezete nem elég ahhoz, hogy ékszerdoboznak tartott városunk közelebbről szemlélve, is ékszerdoboznak tűnjék.

 

Tökéletes megoldást jelentene a megelőzés, nem kellene szemetelni. Ám sajnos…

Szemeteléshez szokott polgártársaink tisztaságra szoktatása hosszadalmas folyamatnak ígérkezik.

A csikkeket eldobáló bagósok nem fogják egyhamar megtanulni, hogy kapható a zsebhamutartó, meg persze bőven sorjáznak városszerte a szemétgyűjtők.

 

Az „eget szemlélő” kutyasétáltatók maguk is jól tudják, hogy a kedvencek „nyomait” nekik, a gazdiknak kötelessége zacskózni és a megfelelő helyre juttatni, de sajnos nem bízhatunk benne hogy belátható időn belül szemléletváltás történne, és séta közben az utat figyelve eltüntetik a bűzlő-fertőző taposóaknákat.

 

Az aranyifjúság bizonyára a továbbiakban is bulizni fog a közterületeken és –a mulatságot fokozandó– az üres (méregdrága, márkás) italos üvegeket a jövőben is apróra törve hagyják majd ott a helyszínen, műanyag palackok és sörös dobozok társaságában.

 

Az ingatlanok tulajdonosai és használói már réges–rég elfelejtették, hogy kötelességük az objektumhoz tartozó terület rendben tartása.

 

Úgy szól a rendelet, hogy az útszegélyig terjedő részt kötelező tisztán tartani, tehát a járdát és az azt esetlegesen szegélyező zöld területet is.

 

A sűrűn előforduló gyakorlat, – járdákról a bokrok, virágok közé söpörni a szemetet,– szabálytalan, az etikai, esztétikai minősítésről nem is szólva.

 

A városi illetékesek közterület felügyelőket képeztettek ki és állítottak munkába a közelmúltban.

Feladatuk egyebek közt a város tisztaságának ellenőrzése. Kötelességük a vétségeket, mulasztásokat dokumentálni a felelősöket figyelmeztetni, ha kell akár büntetni is.

 

A kereskedelmi és szolgáltató intézményeknek jól felfogott érdeke, hogy a profitból egyetlen fillért se kelljen szabálysértési illetékre költeni.

 

Aki hajlandórendszeresen a saját portája előtt söpörni elkerülheti a fölösleges pénzkidobást.

Sopronban már több mint egy éve működik egy önkéntes csapat. Szerdán délelőttönként megtisztítanak egy-egy városi közterületet. Felajánlották, hogy szívesen segítenek bárkinek az bevezető nagytakarítás elvégzésében. Ezzel kapcsolatban a kérdéseiket várjuk a titkarsag@sopronikamara.hu - címre.

 

Ezt követően az ingatlan használójának, szolgáltatóknak, kereskedőknek más „csak” tartani kell a tisztaságot és rendet.

 

Szomorú és szégyenletes, hogy a témával kapcsolatban rendeleteket, ellenőrzést, bírságolást kell emlegetni.

 

Az Civitas Fidelissima lakói már többször hoztak helyes döntést történelmi horderejű kérdésekben.

 

Ékszerdoboz vagy szemétláda? Lehet választani!

 

A természetes az lenne, ha a rend és tisztaság magától értődő igénye lenne valamennyi soproni polgárnak.