Üdvözöljük a

Elektronikus bankszámlakivonat: kényelmesebb és olcsóbb

honlapján!

-

Elektronikus bankszámlakivonat: kényelmesebb és olcsóbb

2014. november 3.

Számos kisvállalkozás életét keseríti meg, hogy pénzintézetétől havi rendszerességgel 15-20 kivonatot is kap pénzforgalmi számlájáról. Ezután ráadásul a bankok magasabb díjat számolnak fel, a papíralapú kivonatok postai úton való kiküldésének költségeit is felszámolva a vállalkozásoknak. Ezen a helyzeten segíthet a hitelesített elektronikus bankszámlakivonatra történő áttérés, amelynek révén a vállalkozások gyorsan, kényelmesen és könnyen feldolgozható formában juthatnak a banki kimutatásokhoz.

A kis- és középvállalkozások által igénybe vett legalapvetőbb banki szolgáltatás a bankszámla vezetése. Az azonban vállalatonként teljesen eltérő lehet, hogy melyik számlacsomag a legjobb választás. Nem mindegy, hogy melyik cég milyen csomagot vesz igénybe, hiszen ahogy az egyes vállalkozások tevékenysége különböző, úgy a számlákkal szemben támasztott elvárásaik is eltérőek lehetnek. A tevékenység mellett az adott vállalat mérete, forgalma, és bankolási szokásai is komolyan befolyásolják, hogy milyen számlára lesz szüksége.

 

A megfelelő számlakonstrukció kiválasztásakor a vállalkozásoknak többféle szempontot érdemes mérlegelni. Így a számlavezetési díj mellett célszerű a bankkártya-használathoz kapcsolódó költségeket mérlegelni. Emellett érdemes azt is mérlegelni, hogy a számlacsomaghoz milyen további járulékos szolgáltatások kapcsolódnak, amelyek segíthetnek hatékonyabbá tenni a vállalkozás működését.

Jó példa erre, hogy a piacon már elérhetőek olyan konstrukciók, amelyek hitelesített elektronikus bankszámlakivonatot biztosítanak az ügyfélnek, amivel egyszerűbben intézhető a könyvelés, és könnyebb a kivonatok tárolása és rendszerezése.

A hitelesített elektronikus bankszámlakivonat tartalmát tekintve teljes mértékben megegyezik a papíralapú bankszámlakivonattal, a bankszámlakivonat egyúttal számlaként is szolgál. Az elektronikus bankszámlakivonat hitelességét pedig fokozott biztonságú elektronikus aláírással és minősített szolgáltató által kibocsátott időbélyegzővel biztosítják.

 

A hitelesített elektronikus bankszámlakivonatra történő áttérés egyrészt megtakarítást jelent. A hitelesített elektronikus kivonattal jelentős költségcsökkentést lehet elérni abban az esetben, ha a vállalkozás forgalmi gyakoriság szerint tart igényt a bankszámlakivonatra, miután a bankok magasabb díjat számolnak fel a papíralapú kivonatok postai úton való kiküldéséért.

 

Az e-számlakivonatra történő áttérés mellett fontos érv, hogy nem kell kivárni a postai kézbesítéssel járó több napos átfutási időt, az már a forgalmazást követő napon elérhető. Emellett az e-számlakivonat az internetbanki szolgáltatásokon, vagy az ügyfelek gépére telepített, jelentős pénzforgalom bonyolítására alkalmas programon keresztül egyszerűen hozzáférhető.

 

A kivonatok elektronikus formában történő tárolásával azonban egyszerűbbé válik a számlák rendszerezése, visszakeresése, miután a kivonatok korlátlan ideig tárolhatók, bármikor lekérdezhetők. A papíralapú kivonatokkal szemben nem foglalnak helyet, nem keveredhetnek össze más dokumentumokkal. Emellett az online adatszolgáltatási időszakon belül az elektronikus bizonylat akár többször is letölthető és bármikor kinyomtatható.

 

A hitelesített elektronikus bankszámlakivonat a könyvelést is megkönnyíti, miután a kivonatok tartalma átimportálható a könyvelőprogramba. Továbbá – amennyiben a bankszámlára nem történik készpénz-átutalási megbízással postai befizetés – szükségtelenné válik a bankszámlakivonathoz történő napi szintű hozzáférés érdekében a banki fiókbérlet fenntartása is, ennek révén pedig az e-számlakivonatra áttérő vállalkozás minden hónapban további megtakarítást realizálhat.