Üdvözöljük a

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer

honlapján!

-

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer

2015. január 12.

 

 

Közúti fuvarozással járó tevékenységet a 2015.  január elsejétől csak olyan adózó folytathat, aki rendelkezik Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) számmal. A szabályozás akkor érvényes, ha:

Útdíjköteles gépjárművel végzik a közúti fuvarozást

a) az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra hoznak be terméket,

b) Magyarország az Európai Unió valamelyik országába visznek ki terméket,

c) belföldi forgalomban, első adóköteles termékértékesítés esetén nem végfelhasználó számára.

Ha az előbb felsorolt esetek bármelyike fennáll, az adózók kötelesek az állami adó- és vámhatósághoz bejelentést tenni, az adózás rendjéről szóló törvény 11. számú mellékletében meghatározott adattartalommal.

A bejelentést az EKAER elektronikus felületén kell megtenni. Itt az állami adó- és vámhatóság minden bejelentéshez ad egy EKÁER számot, mely 15 napig lesz érvényes.

 

Aki megtette a bejelentést, annak az EKAER számot ki kell adnia a fuvarozást végző, vagy a fuvarozást szervező személynek, mert ennek a személynek is szüksége lesz az azonosító számra egy hatósági ellenőrzés során.

 

Aki bejelenti a közúti fuvarozással járó tevékenység folytatását, azt a személyt az állami adó- és vámhatóság nyilvántartásba veszi, és a bejelentése alapján ad neki egy EKAER számot.

 

Az új rendszer az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetén kizárólag a FELIR azonosítóval rendelkező ügyfelek szállítmányához ad számot.

 

További részletes információk:

 

http://ekaer.hu/