Üdvözöljük a

Gazdaságélénkítő és Felzárkózó települések program

honlapján!

-

Gazdaságélénkítő és Felzárkózó települések program

2021. május 5.

A Magyar Közlöny 25. számában - 2021. február 19.-én – megjelent a Magyarország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében szükséges fejlesztési program, továbbá a „Felzárkózó települések” hosszú távú programjának kiterjesztéséről szóló 1057/2021. (II.19.) Korm. határozata, ennek 5. pontjában felkérik az MKIK és a NAK vezetőit, hogy szervezzék meg és ösztönözzék a tőkeerős vállalkozások „Gazdaságélénkítő és Felzárkózó települések” programban történő szerepvállalását, a programban kijelölt településeken új munkahelyek teremtését termelésük kihelyezésével, vagy új telephelyek létesítésével.

A Felzárkózó Települések (továbbiakban: FETE) program 2019 júliusában a 1404/2019. (VII. 5.) Korm. határozat alapján indult útjára. A program feladata célzott beavatkozásokkal segíteni az ország 300 leghátrányosabb helyzetű települését, amely munka koordinálására a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot kérték fel. A beavatkozások átfogó célja a leszakadó települések szociális- és infrastrukturális ellátottságának fejlesztése, és az ott élő emberek és közösségek életében pozitív, előremutató változások előidézése, a szükséges szakmai tudás, támogatások és szolgáltatások biztosítása. A program elsődlegesen az ilyen jellegű településeken élő gyermekekre koncentrál, akiket a születéstől az iskolán és szakképzésen át egészen a munkába állásig követnek. A 300 település kiválasztása egy komplex, a foglalkoztatási, iskolázottsági, lakhatási, jövedelmi, bűnözési viszonyokat és a korszerkezetet egyaránt figyelembe vevő mutató segítségével, a Központi Statisztikai Hivatallal együttműködve történt. A 300 településen mintegy 320 ezer ember él. A program eddigi tapasztalatai alapján nem csupán a lakhatási és infrastrukturális körülmények rosszak az adott településeken, de a munkalehetőségek is kedvezőtlenek. Jellemzően a közfoglalkoztatás, valamint a fekete-, illetve idénymunkák jelentik a munkavállalási lehetőséget, az ott élők javarészt alacsony iskolai végzettségűek és szakképzetlenek. Az infrastrukturális adottságok kedvezőtlenek, a szakemberhiány jelentős. Többek között ezért is fontos, hogy az adott településekre olyan vállalkozások érkezzenek, akik képesek az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező lakosság számára folyamatos munkát biztosítani.

 

A Kormány által a kamarák részére kiszabott feladat teljesítése érdekében, a projekt következő lépéseként, kérem az Ön segítségét, hogy amennyiben szeretne a programban részt venni, kérem jelezze a titkarsag@sopronikamara.hu e-mail címen.