Üdvözöljük a

Megtévesztő adatbekérés - hiányzó közösségi adószámra hivatkozva

honlapján!

-

Megtévesztő adatbekérés - hiányzó közösségi adószámra hivatkozva

2018. február 28.

Kamaránk és számos Soproni vállalkozás a napokban kapott kézhez egy hivatalosnak tűnő, megtévesztő levelet, a feladó a European Business Number EBN, DAD GmbH. Az angol nyelven íródott levél végső emlékeztető, és a közösségi adószám, valamint a cég adatainak egyeztetésére szólít fel. Aki azonban eleget tesz a felszólításnak, sajnos szerződést köt, három évre kötelezi el magát, éves 771 EUR szolgáltatási díj megfizetésére.

A megtévesztő levelet a European Business Number EBN, DAD GmbH, egy hamburgi székhelyű vállalkozás küldi. A levél hivatalosnak tűnő külalakja, valamint a valós, EU-s jogszabályokra való hivatkozás azt a téves benyomást keltheti, hogy a vállalkozásnak valóban kötelessége eleget tenni a közösségi adószám és a céges adatok egyeztetésének. Ez azonban egyáltalán nem igaz!

 

A levél, alaposabb átolvasás után tartalmazza, hogy a cégnek semmilyen kapcsolata sincsen az Európai Unió egyetlen hivatalos szervével sem. Mindemellett, aki mégis visszaküldi a céges adatokkal kitöltött dokumentumot, sajnos máris szerződést köt, melyben három évre kötelezi el magát, éves 771 Euró szolgáltatási díj fezetésére, amelyért cserébe a feladó kiemelet helyet ígér saját honlapján.

 

A felhívás ugyan megemlíti, hogy a cégadatok bejegyzését a német cég önkéntes alapon, nem hivatalosan és díj ellenében végzi, azonban a felhívás teljes szövegezése a fenti bekezdésben szereplő tényekkel alátámasztva azt sugallja, hogy a vállalkozásoknak nincs választási lehetősége: be kell fizetnie a nem kevés, 771 eurós éves díjat, illetve megbízást kell adnia a vállalkozás adatainak közzétételére. 

 

Felhívjuk a vállalkozások figyelmét, hogy bár valóban bekerült a magyar jogi szabályozásba a meghivatkozott EU irányelv, azonban nem teszi kötelezővé a német cég által vezetett nyilvántartásba történő bejelentkezést.

 

Amennyiben ilyen, vagy ehhez hasonló megkeresést kap vállalkozásuk, a válaszadás előtt mindenképpen alaposan olvassák el a levelet, illetve kérjenek információt könyvelőjüktől.

Szakképzéssel kapcsolatos jogszabályok