Üdvözöljük a

Munkáltatói igazolás kijárási korlátozás időtartamára

honlapján!

-

Munkáltatói igazolás kijárási korlátozás időtartamára

2020. március 29.

A 2020. március 28. napjától hatályba lépő kijárási korlátozás időtartama alatti munkavégzéssel, illetve annak a hatóság felé történő munkáltatói igazolásával összefüggésben a következőkről tájékoztatjuk:

A kijárási korlátozást elrendelő 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet 4. §-a részletesen felsorolja azokat az alapos indokokat, amelyek alapján lehetőség van a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására. Ezek – a munkavégzés mellett – például a következők:

4. § (1) c) az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),

d) az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés,

n) a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele,

t) a szülői jogok és kötelezettségek.

Figyelemmel arra, hogy a fentiekben példálózó jelleggel felsorolt tevékenységek végzéséhez nincs – nem is lehet – szükség írásos igazolásra, ezért – álláspontunk szerint – a kijárási korlátozás időtartama alatt a munkáltatónak nem kötelező írásbeli igazolást kiállítania a munkavállalói számára a munkahelyre történő közlekedés érdekében.

Természetesen ez azonban nem zárja ki azt, hogy amennyiben a munkáltató mégis szükségesnek tartja, úgy saját hatáskörében dönthet arról, hogy a munkavállalói számára kiad ilyen tartalmú igazolást.

A kijárási tilalom esetleges bevezetése esetén feltételezhetően majd más szabályok lépnek életbe, amelyekről azonban az azt bevezető Kormányrendelet fog rendelkezni.

Szakképzéssel kapcsolatos jogszabályok