Üdvözöljük a

Munkavédelmi tudnivalók

honlapján!

-

Munkavédelmi tudnivalók

Szerző: Név admin24@uzletahalon.hu | 2023. november 16.

Az alábbiakban Mizsér Gyula munkavédelmi technikus 2023. november 8-i kamarai előadását foglaljuk össze, majd egy, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított tájékoztatót is közzéteszünk a témában.

Mivel a munavédelem szinte az összes céget érintheti, tervezzük, hogy rendszeres tanácsadást indítunk kamaránkban. Amennyiben erre az Önök cégénél lenne igény, kérjük jelezzék a titkarsag@sopronikamara.hu címen. 

 

Mizsér úr előadása dióhélyban:

 

Munkavédelmi ellenőrzések során az alábbi  dokumentációk szükségesek átlagos munkahely esetében:

 • Munkavédelmi oktatások megléte, igazolása
 • Érvényes foglalkozás egészségügyi vizsgálat igazolása 

Kockázat értékelések:                                                                                                        

 •   fizikai, tevékenységek, szakmák szerint
 •   kémiai,  biztonsági adatlapok megléte, rákkeltő anyagok nyilvántartása
 •   phsziho-szociális
 •   biológiai   
 •   képernyő előtti munkavégzés

Védőeszköz szabályzat

 •   Védőeszköz átadásának – átvételének igazolása
 •   Védőeszközök tanúsítványa

 

Foglalkozás egészségügyi orvosi vizsgálatok rendjének belső szabályozása

 

Munkavédelmi stratégia, intézkedési terv

 

Munkavédelmi oktatási tematika

 

Létra szabályzat, ellenőrzésük nyilvántartása 

 

 

Jellemző ellenőrzési szempontok:

 

Gépek, eszközök biztonságos állapota

Gépek üzembe helyezése, veszélyes gépek felülvizsgálata

Védőberendezések, védőeszközök állapota használata

Érintés védelmi mérések

Közlekedési utak felfestése,  menekülési utak, kijáratok jelzése szabadon hagyása

Állványok, polcok állapota, rögzítése

Emelők, targoncák, kezelői jogosultság, érvényes orvosi, naplók vezetése, ellenőrzési jegyzőkönyvek

Kisgépkezelői igazolványok

Elsősegélynyújtó személyek megléte, elsősegélynyújtó hely,  mentőláda

 

 

Ellenőrzési jegyzőkönyvben rögzítik a munkavédelmi szakember hiányát már a 9 fő alatti vállalkozások esetében is.  (  ez idáig ezért még nem büntettek ! )

 

20 fő felett munkavédelmi képviselőt kell választani.

 

***********************************************************************************************************************

 

 

Az MKIK MUNKAVÉDELEMI-MUNKAÜGYI Összefoglalója

 

 

Általános tudnivalók

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény, „A területi gazdasági kamarák feladatai a gazdaság fejlesztésével kapcsolatban” fejezete új ponttal (9.§ f)) egészült ki, mely 2020. január 1-gyel vált hatályossá. A módosítás szerint a kamarák a munkaügyi előírások betartása érdekében tájékoztató, felvilágosító tevékenységet végeznek. A gyakorlatban a tájékoztatási feladatokat a kamarák a kormányzati igazgatással és a munkaügyi hatóságok együttműködésben látják el. A kamarai tájékoztató tevékenységet szolgálja jelen információs oldalunk.

 

A munkaügyi előírásokról történő online tájékozódás elsődleges felülete a Munkavédelem Foglalkoztatás-felügyelet (továbbiakban: Felügyelet) honlapja. Ennek megfelelően a Felügyelet honlapja tételesen sorolja fel a munkaügyi és munkavédelmi tárgyú jogszabályokat, melyek ide kattintva érhetőek el.

A Felügyelet Munkajogi információszolgálatot is biztosít, melyet ide kattintva tekinthetnek meg.

Munkavédelmi tájékoztató, tanácsadó tevékenységet ellátó szervezetek listája ide kattintva érhető el.

Munkaügyi előírások a gyakorlatban

 

A vállalkozók tájékozódásának megkönnyítése érdekében összegyűjtöttük azokat az eseteket és az ezekhez kapcsolódó tájékoztató anyagokat, melyekben a mindennapok során a munkaügyi előírásokkal leggyakrabban találkozunk.

Munkavállalók beléptetése

 

A munkavállalók beléptetéséről a Pécs-Baranya Megyei Kereskedelmi és Iparkamara készített rövid tájékoztató anyagot, melynek megtekintéséhez kérjük kattintson ide.

 

Munkaviszony megszűnése, kilépés

 

A Felügyelet összeállított egy tájékoztatót, hogy mire kell figyelni a munkaviszony megszűnésekor, a tájékoztató letöltéséhez, kérjük kattintson ide.

Munkavédelem

 

A munkáltató és a munkavállaló munkavédelemmel összefüggő fő kötelezettségeiről és a további tudnivalókról a Felügyelet vonatkozó honlapján, ide kattintva tájékozódhat.

A GFM Munkavédelmi és Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának friss híreiről ide kattintva olvashat.

Munkaügyi ellenőrzések

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye a 2023. évi munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzésre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési tervről, ide kattintva letölthető.

 

Munkaügyi Kisokos

A tisztelt érdeklődők figyelmébe ajánljuk az ELTE karrierközpontja által összeállított munkaügyi kisokost, mely átfogó képet ad az alábbi témákban felmerülő kérdésekkel kapcsolatban:

 • munkaszerződés;
 • tipikus és atipikus munkaformák;
 • munkaidő, távmunka, szabadság;
 • munkabér, felmondás, végkielégítés;
 • munkaviszony;
 • közalkalmazott vagy vállalkozói munkaviszony.

Az ELTE karrierközpontja által összeállított munkaügyi kisokost, ide kattintva érheti el.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a dokumentum 2022. júliusi jogszabályok szerint került összeállításra, az azóta bekövetkező változásokat nem követi le!

 

Nemzetgazdasági jelentések a munkavédelem helyzetéről

A 2014. és 2022. között készült Nemzetgazdasági jelentések ide kattintva érhetőek el.

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkajogi Információs szolgálata elérhetősége

Munkajogi Információs szolgálat telefonon keresztül a 06 (1) 795 7977-es telefonszámon minden héten szerdán 9-16 óra között, elektronikus úton az ugyfelszolgalat@gfm.gov.hu email címen érhető el. A Munkajogi Információs Szolgálat a munkavégzésre irányuló jogviszonyok közül kizárólag a munkaviszonnyal, közalkalmazotti jogviszonnyal, egyszerűsített foglalkoztatás keretében felmerülő munkajogi kérdésekkel összefüggésben érkezett megkeresésekben nyújt segítséget.

Minisztérium által üzemeltetett INGYENES MUNKAVÉDELMI TANÁCSADÁS

 

Munkáltatók, munkavédelmi képviselők, érdekképviseleti szervek, munkavállalók névtelenségüket megőrizve kérhetnek tanácsot, segítséget, mely történhet telefonon, személyesen és írásos formában is.

munkavédelmi tanácsadás célja elsődlegesen a mikro, kis-és középvállalkozások, illetve az induló vállalkozások számára, az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtésében való segítségnyújtás, a tanácsadás és tájékoztatás eszközeivel, a munkahelyi balesetek és egészségkárosodások megelőzése érdekében.

 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ)

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ): állásközvetítő szervezet, ingyenes szolgáltatásokkal, foglalkoztatási programok működtetésével segíti az álláskeresőket, a munkavállalókat és a munkaadókat. Küldetése a foglalkoztatás elősegítése, bővítése, aktív segítségnyújtás az álláskeresőknek és munkáltatóknak a megfelelő munkahely és a legalkalmasabb munkaerő minél gyorsabb megtalálásában, valamint az ellátások és foglalkoztatási támogatások megállapításában.

Az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendelet értelmében az állami foglalkoztatási szerv (Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat) szervezetrendszere a munkaerőpiaci feladataik ellátása során végzett tevékenysége tekintetében: a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium), a fővárosi és vámegyei kormányhivatal foglalkoztatási, munkaerőpiaci feladatokat ellátó szervezeti egységéből (foglalkoztatási főosztály), valamint a fővárosi és vármegyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalának foglalkoztatási, munkaerőpiaci feladatokat ellátó szervezeti egységeiből (foglalkoztatási osztály) áll.

További tájékoztató kiadványok

A Foglalkoztatás-Felügyelet online kiadvány tára a felsoroltakon túl a következő területeken nyújt segítséget letölthető kiadványai révén. (A letöltéhez kérjük kattintson a kiadvány nevére)

Valamint figyelmükbe ajánljuk a munkaugyiszemle.hu weboldalát, amely munkaügyek szakértőinek kíván információkkal szolgálni, ahol rovatokba rendezve tesznek közzé emberierőforrás-gazdálkodási elemzéseket, véleményeket, annotációkat, szakmai rendezvényekről készített tudósításokat, amelyek hasznos háttérinformációkat tartalmaznak a téma iránt érdeklődők számára.

A kamara munkaügyi tájékoztató rendezvényei

A területi kamarák által megrendezésre kerülő megyei ill. területi munkaügyi tájékoztató rendezvényekről igény szerint tájékoztatást adunk.

 

JOGpont irodák

 

A regionális és összehangolt JOGpontok ingyenes jogi segítséget nyújtanak a munka világában, bővebb információért és elérhetőségért, kérjük kattintson ide.

Visszajelzés, felelősség

A jelen aloldallal és az itt megjelent információkkal kapcsolatos esetleges észrevételeiket és javaslataikat az mkik@mkik.hu címre várjuk.

Észrevételeik és javaslataik elkészítésekor, kérjük, vegyék figyelembe, hogy az MKIK nem végez se munkaügyi, se munkavédelmi tanácsadást, ezért munkaügyi és munkavédelmi kérdéseiket legyenek szívesek a megfelelő szervezetek (Munkajogi információszolgálat, továbbá a Munkavédelmi tájékoztatás és tanácsadás) részére elküldeni.