Üdvözöljük a

Roto Elzett Certa - Ipar 4.0 mintagyár

honlapján!

-

Roto Elzett Certa - Ipar 4.0 mintagyár

2019. május 2.

Az IFKA (Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.) és a IVSZ (Szövetség a Digitális Gazdaságért) konzorcium a GINOP-1.1.3-16 számú Ipar 4.0 projekt keretében öt magyarországi üzemet választott ki un. „mintagyárnak”.

Ezek feladata, hogy a magyarországi feldolgozóiparban tevékenykedő kkv-kal megismertessék az Ipar 4.0 innovatív megoldásait, és szemléltessék, hogy az új üzleti folyamatokból milyen előnyökre számíthatnak.

 

A Mintagyár státuszra nyílt közbeszerzés keretében lehetett pályázni, melynek során a jelentkezőkkel szemben elvárás volt, hogy legalább háromféle (bizonyos ajánlattevőknél legalább ötféle) Ipar 4.0 technológiával és üzleti megoldással rendelkezzenek és képesek legyenek azok használatát, alkalmazását valós gyártási körülmények között bemutatni. Ilyen Ipar 4.0 technológiák például a gyártás/ellátás vizualizáció, MES (Manufacturing Execution System), ellátási lánc-, készlet- és termeléstervezés optimalizálás, ERP (Vállalati Erőforrás Tervezés), SMC, Advance Planning rendszerek, Big Data, intelligens energiafelhasználás, robotokkal támogatott gyártás, additív gyártástechnológiák, 3D nyomtatás. Fontos bírálati szempont volt még, hogy a termelő kkv-k munkatársai számára alkalmasak legyenek demonstrációk és workshopok lebonyolítására, biztonságos és kulturált környezetben.

 

Régiónkban a mintagyár címet a Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara önkéntes -alapító tagja, a Roto Elzett Certa Vasalatgyártó és Kereskedelmi Kft. nyerte el.

 

A lövői Roto gyárban, az érdeklődő kkv-k számára szervezett bemutatókon egyszerre 10-15 ember vehet részt 3 órás intervallumban. Sajnos, a Roto Elzett Certa projektfelelőse szerint a lehetőség iránt ezidáig a régió vállalkozásai nem mutattak túl nagy érdeklődést, holott az ország minden pontjáról fogadtak már látogatókat.

 

A Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyei érdeklődő kis és közepes vállalkozások a www.ipar4.hu oldalon regisztrálhatnak a programra és kiválaszthatják a nekik tetsző témákat a Mintagyárak, valamint az Ipar 4.0 Technológiai Központ bemutatóiból.

Szakképzéssel kapcsolatos jogszabályok