Üdvözöljük a

Számviteli beszámoló közzététele - szankciók

honlapján!

-

Számviteli beszámoló közzététele - szankciók

Szerző: Dr. Darázs Andor| | 2011. május 18.

Milyen jogkövetkezményekkel járhat, ha a társaság vezetése – vagy akár a beszámoló letétbe helyezésére és közzétételére kötelezett bármelyik más jogalany nem tesz eleget e kötelezettségének?  

Első menetben az állami adóhatóság azt állapítja meg, hogy a cég a letétbe helyezésre és közzétételre előírt törvényi határidőig nem küldte meg a beszámolót, felhívja a cég figyelmét kötelezettségének elmulasztására, továbbá arra, hogy 15 napon belül tegyen annak eleget. [ Art. 174/A.§]

Amennyiben az adózó a felhívás szerinti határidőben a kötelezettség teljesítését nem pótolja, az állami adóhatóság a határidő elteltét követő napon az adózó adószámát 60 napos határozott időtartamra felfüggeszti. Önmagában még a felfüggesztés időtartama is számos korlátot eredményez, ugyanis a felfüggesztés időszaka alatt
• a közösségi adószám nem használható
• felfüggesztés időszakában áfa levonási jog nem érvényesíthető
• adó visszaigénylés, adó-visszatérítés, költségvetési támogatási igény nem érvényesíthető
• túlfizetés visszatérítése nem kezdeményezhető.

Súlyosbítja az így kialakult helyzetet, hogy a felfüggesztés elrendeléséről szóló döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.
Továbbá nem kérhető a felfüggesztés megszüntetése, ha az adózó a felfüggesztés ideje alatt teljesíti beszámolási kötelezettségét, a felfüggesztés ugyanis határozott, 60 napos idejű.

Amennyiben az adózó a felfüggesztés időszaka alatt sem teljesíti a beszámolási kötelezettségét, az adóhatóság kezdeményezi az adózó megszüntetését a cégbíróságnál. 

Aki tehát megsérti a számviteli fegyelem követelményét, maga után vonja a számviteli törvény 154. §-a (11) bekezdésében foglalt cégbírósági törvényességi felügyeleti eljárás lehetőségét, és ennek legsúlyosabb jogkövetkezményét, hogy a céget törlik a cégnyilvántartásból.

 

Forrás: Adónet.hu