Üdvözöljük a

Tanulói juttatás betegszabadság idején

honlapján!

-

Tanulói juttatás betegszabadság idején

2014. június 5.

NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL

Központi Hivatala

Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

 

 

 

A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény (továbbiakban: Szt.) 63. §-a rendelkezik arról, hogy a gyakorlati képzési szervező szervezet a tanuló részére a tanulószerződés alapján pénzbeli juttatást köteles fizetni, meghatározva annak mértékét és formáját. A hivatkozott jogszabályhely a tanulószerződés alapján kifizetett tanulói pénzbeli juttatás havi mértékének legkisebb összegét − annak a szakképzési évfolyamnak az első félévében, amelyben a tanuló tanulószerződés alapján vesz részt a szakképzésben − a szakképesítésre a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározón elméleti és gyakorlati képzési idő arányát figyelembe véve határozza meg. Tehát a tanuló pénzbeli juttatásának nagysága attól függ, hogy milyen arányban vesz részt a szakképzési évfolyamon az iskolában folyó elméleti, és a gazdálkodónál folyó, kizárólag gyakorlati képzésben.

A tanulót a tanulószerződés alapján a betegsége idejére megillető betegszabadságot az adott tanévben előírt gyakorlati napokra vonatkozóan kell megállapítani. Azaz, ha a tanulónak az adott hét 5 munkanapjából 2 napot kellett volna gyakorlaton töltenie, akkor betegszabadság a 2 gyakorlati nap vonatkozásában illeti meg. A betegszabadság összegének megállapításakor a tanulói pénzbeli juttatás napi összegének megállapításakor osztószámként a fent meghatározott gyakorlati napokat kell figyelembe venni. A tanulói juttatás 70 százalékát a gyakorlati napok arányában kell kiszámítani.

Az Szt, 64. § (1) bekezdése alapján a tanulót a tanulói pénzbeli juttatás a tanulószerződés alapján − a (2) bekezdésben foglalt kivétellel − a tanulószerződés hatálybalépésének napjától, teljes hónapra illeti meg.

Fenti rendelkezéseket az ún. tömbösített gyakorlati képzés esetén is alkalmazni kell. Amennyiben tehát a tanuló az ún. tömbösített gyakorlati képzési rendszerben azon a héten beteg, amikor az adott héten egyetlen napot sem kellett volna szakmai gyakorlaton töltenie, akkor a tanulói pénzbeli juttatás teljes összegére jogosult.

 

 

(Forrás: A NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztályának 2014. május 21-én kelt 31 58297045 ügyiratszámú tájékoztató jellegű állásfoglalása)