Üdvözöljük a

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

honlapján!

-

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

2013. június 21.

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv névjegyzékébe történő felhívást tett közzé a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. 2013. június 26-án éjfélig lehet pályázni. Feltétel, hogy a pályázó már szerepeljen az igazságügyi szakértői névjegyzékben.

A vállalkozások pénzügyi stabilitása érdekében létrehozott Teljesítésigazolási Szakértői Szerv jogintézményének lényege, hogy – az önkéntes kifizetés elmaradása esetén – a szerződésből eredő teljesítések után járó ellenszolgáltatás főként polgárjogi eszközökkel történő kikényszerítését felgyorsítja. A TSZSZ az érintett fél kérelmére és megbízásából kizárólag az építészeti-műszaki, tervezési, építési kivitelezési szerződések teljesítéséhez kapcsolódó szakkérdéseket vizsgálja. A szakértői szerv névjegyzékébe 2013. június 26-ig lehet pályázni a következő feltételekkel:

 
A felhívás célja:

2013. július 1-től a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett független szervezetként Teljesítésigazolási Szakértői Szerv kezdi meg működését.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közzé tette a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv névjegyzékébe történő felhívást.

Az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezésében közreműködő szervezetről, és egyes törvényeknek az építésügyi lánctartozások megakadályozásával, valamint a késedelmes fizetésekkel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Tszszt.), valamint  a Teljesítésigazolási Szakértői Szervvel kapcsolatos egyes kérdésekről szóló Korm. rendelet (a továbbiakban: TSZSZ Kmr.) szerint 2013. július 1-től a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (továbbiakban: MKIK) mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (a továbbiakban: TSZSZ) tagjainak kiválasztása.

 
A TSZSZ tagja olyan személy lehet, aki az igazságügyi szakértői névjegyzékbe való felvételi eljárás során szükséges szakhatósági állásfoglalás kiadásának eljárási szabályairól szóló 208/2009 (IX. 29.) Korm. rendelet 1. mellékletének alábbi területeinek valamelyikén került bejegyzésre:

a) tűzvédelmi, vagy ipari baleset-megelőzési terület,

b) közlekedéssel kapcsolatos sajátos építményfajtákra vonatkozó terület,

c) környezetvédelem és természetvédelem területei,

d) vízügyi terület,

e) lakásügyi terület,

f) építésügyi terület.


Pályázat benyújtásával kapcsolatos tudnivalók:

Pályázat benyújtásának határideje: 2013. június 26. (szerda) éjfél

Pályázatot csak a Pályázati adatlapon lehet beadni.

A pályázatokat kizárólag elektronikus formában lehet benyújtani a palyazat.tszsz@mkik.hu e-mail címre.

A pályázat benyújtásának nyomon követése érdekében javasolt visszaigazolás kérése.

Határidőn túl érkező pályázatok –a pályázó erre irányuló nyilatkozata esetén- a jelen pályázati eljárás sikerességének függvényében szükséges következő pályázati eljárásban elbírálásra kerülnek.

Hiánypótlásra nincs lehetőség.

A pályázattal kapcsolatban a palyazat.tszsz@mkik.hu e-mail címre, 2013. június 25-ig megküldött kérdéseket van módunkban megválaszolni, melyek a válaszokkal együtt a www.mkik.hu honlapon folyamatosan feltöltésre kerülnek.


A sikeres pályázót a 11 főből kialakított véleményező bizottság javaslatára az építésgazdaságért felelős miniszter az igazságügyért felelős miniszter egyetértésével nevezi ki TSZSZ tagnak.

A TSZSZ Kmr. 3. §-a értelmében a véleményező bizottság az alábbi tizenegy főből áll:
 

a)     az építésgazdaságért felelős miniszter, az építésügyért felelős miniszter és az igazságügyért felelős miniszter által delegált egy-egy személy,

b)     a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara által delegált egy-egy személy,

c)     az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség által delegált egy-egy személy, valamint

d)     a TSZSZ vezető.

A döntésről a pályázók írásban kapnak értesítést és a nyilvántartásba való felvétel esetén egy erről szóló tanúsítványt fognak kapni legkésőbb 2013. július 15-ig.

A pályázatok elbírálásánál fontos szempont, hogy minden megyéből megfelelő számú és lehetőleg a II. pontban felsorolt minden szakterületet lefedő szakértő legyen, a legfeljebb 200 tagból álló TSZSZ-ben.

 Egyéb információk:
A pályázók a      pályázat benyújtásával kötelezettséget vállalnak arra, hogy a Tszszt-ben      és a TSZSZ Kmr.-ben meghatározottak szerinti megbízásuk esetén annak eleget      tesznek.
Az adatok      kezelése az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról      szóló 2011. évi CXII. törvény és a kapcsolódó jogszabályok alapján      történik.
A TSZSZ Kmr. 5.§      (3) bekezdése alapján a TSZSZ tagjairól vezetett nyilvántartás a Magyar      Kereskedelmi és Iparkamara hivatalos honlapján megjelenik.

Kapcsolódó anyagok: