Üdvözöljük a

Soproni Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Számlaszám változás!

2022. január 4.

Víziközmű-fejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség

2022. január 11.

Amennyiben a felhasználó – a költségvetési szervek és intézményeik kivételével – az adott felhasználási helyen jövedelemszerző gazdasági tevékenység keretében veszi igénybe a víziközmű-szolgáltatást, nyereség- és vagyonszerzési célt szolgáló tevékenységet végez, nem lakossági felhasználónak minősül, és köteles víziközmű-fejlesztési hozzájárulást fizetni. A víziközmű-fejlesztési hozzájárulás megfizetése alóli mentesség a közszolgáltatási szerződésében rögzítésre került. (Mellékszolgáltatási szerződés

3. pontjában, Közszolgáltatási szerződés 4. pontjában.)

Szeminárium a szellemi tulajdon kínai védelméről

2022. január 5.

A 88 országban aktív Cathay Group útra indít egy online rendezvénysorozatot, amelyben kínai szakértők segítségével mutatják be a szellemi tulajdon (intellectual property, IP) védelmével kapcsolatos tudnivalókat, esetleges buktatókat és azok megoldásait olyan cégek számára, akik kínai piacralépésben, kínai kereskedelmi kapcsolatok kialakításában gondolkoznak. Első állomásaként magyar cégek számára rendeznek szemináriumot, 2022. január 12-én a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) támogatásával.

 

Bővebb információ a mellékletben.

 

 


Karácsonyi üdvözlet

2021. december 20.

Tájékoztatás adattörlő alkalmazásról

2021. december 13.

Személyes adataink védelmében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ingyenes adattörlési szolgáltatást nyújt a fogyasztóknak. Az adattörlő alkalmazás a tartós adathordozó eszközök – mobiltelefon, laptop, pendrive, PC, memóriakártya – széles körénél teszi lehetővé az eszközön tárolt adatok biztonságos és visszavonhatatlan törlését.

Az átalányadózás szabályai 2022-től

2021. december 9.

Szeretnénk tagjaink szíves figyelmébe ajánlani az egyéni vállalkozásokat érintő adózási könnyítést. Az átalányadózás szabályai 2022-től jelentősen egyszerűsödnek és mint adózási lehetőség is olcsóbbá válik reális alternatívát kínálva ezzel sok jelenleg KATA adózást választók számára.

Még kedvezőbb lesz a KIVA

2021. december 1.

Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.

HAZA - SZERETET - HŰSÉG

2021. november 17.

 

Soproni Megyei Jogú Város Önkormányzata és a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tisztelettel meghívja a HAZA - SZERETET – HŰSÉG a soproni népszavazás elő- és utóélete című konferenciára!

 

 

Részletes program és a meghívó a mellékletben!

 

Segítség a külpiacra lépéshez

2021. november 11.

Az MKIK holnapján elérhető harmincegy elemzés, a magyar export szempontjából perspektivikus országok gazdaságát, üzleti környezetét mutatja be. Az információk jól használhatóak a magyar kis- és középvállalkozások külpiacra lépéséhez szükséges piackutatás elvégzéséhez.

Az országismertetők itt érhetők el!

 

Szja-visszatérítés: beindultak az adathalászok

2021. november 5.

 

Sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adó-visszatérítés céljából.

 

Újra felbukkantak a csaló e-mailek, amelyekben adathalászok próbálják kicsalni a címzettek bizalmas adatait a NAV nevében. Erre senki semmilyen választ ne küldjön! Ahogy azt már több tájékoztatóban is hangsúlyoztuk, az szja-visszatérítéshez szükséges adatokat (bankszámlaszám vagy postai cím) kizárólag a VISSZADO nevű nyilatkozatban várjuk. Ehhez a nav.gov.hu Szja-visszatérítés felületét kell használni.

Az online kitöltés KAÜ-azonosításhoz (Ügyfélkapu, e-személyi vagy részleges kódú telefonos azonosítás) kötött.

Az Általános Nyomtatványkitöltővel készített vagy a papíralapú változatban sem kell semmilyen bizalmas kódot megadni.

MNB konjunktúra felmérés

2021. október 19.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait.

Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

Versenyfelhívás festő, díszítőfestő versenyszámban

2021. október 12.

A PPG Trilak Kft. a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek (szakgimnázium, szakközépiskola) a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Shanghai 2022 nemzetközi verseny hazai válogatóján, festő, díszítőfestő versenyszámban, hogy a győztes képviselje Magyarországot a Szakmák Olimpiáján, a WorldSkills Shanghai 2022 világversenyen 2022. október 12-17. között.

INDUL AZ MKIK GVI 2021. OKTÓBERI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2021. október 11.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait. A mostani adatfelvétel témakörei között sajnos továbbra is fontos téma a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatása.

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére!

http://gvi.hu/k/konjunktura

https://kutatas.gvi.hu/index.php/169379

 

A kitöltött kérdőíveket 2021. október 31-ig várjuk!

 

Tájékoztatás az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásáról

2021. szeptember 22.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatja a Közlekedési és Logisztikai Kollégiumának tagjait valamint a tag és regisztrált vállalkozásokat az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának (Brexit Adjustment Reserve – Brexit Alkalmazkodási Tartalék - BAR) keretéből igényelhető magyar vállalkozásokat támogató pályázati támogatásáról.

Meghívó

2021. szeptember 14.

„A könyvelőkkel a duális képzésért”   

 

A rendezvény helyszíne: Soproni Kereskedelmi és Iparkamara 9400 Sopron, Deák tér 14.

A rendezvény időpontja: 2021. szeptember 28 (kedd). 14 óra

A lakáskiadás jövedelméből adózni kell

2021. szeptember 1.

A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó albérletek, ezért nem árt tisztázni a hosszútávú lakáskiadás szabályait.

Mobilkészülék-csere támogatási program

2022. január 5.

A magasabb szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében a közeljövőben időszerűvé válik a mobil hang és adatszolgáltatások terén a 2G, illetve 3G technológiai alapról teljes egészében áttérni a 4G, illetve 5G hálózatokra, és ezzel együtt szükséges lesz a 4G, illetve 5G hálózatokkal nem kompatibilis mobiltelefonok kivezetése.

WorldSkills Shanghai 2022

2021. december 20.

Dekoratőr, kirakatrendező versenyszámban is megnyitottuk a jelentkezési felületet a WorldSkills Shanghai 2022 nemzeti válogatóra. A felhívás az alábbi linken érhető el:

Dekoratőr versenyfelhívás (jelentkezési határidő: 2022. január 21.)

 

Jelentkezni a WorldSkills Hungary honlapon lehet: https://worldskillshungary.hu/jelentkezes

 

További információ elérhető:

A Covid Árvák megsegítésére buzdít a Soproni Egyetem

2021. december 13.

A Soproni Egyetem is csatlakozott a soproni és Sopron környéki nehéz helyzetbe került családok megsegítésére indult karitatív összefogáshoz.

Kérjük, hogy adományaikkal támogassák a
Rotary Club Sopron törekvéseit
az alábbi bankszámlákra történő befizetéssel:

ROTARY CLUB SOPRON BANKSZÁMLASZÁMA:
M K B 1 0 3 0 0 0 0 2 - 1 0 1 0 0 5 1 2 - 0 0 0 2 4 9 0 7

WorldSkills Hungary Program - versenyfelhívások

2021. december 10.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai támogatókkal együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón ápolás és gondozás vagy víz-, gáz- és fűtésszerelő versenyszámban.

Szja-visszatérítés: minden tudnivaló egy helyen!

2021. december 3.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján friss információkkal, tájékoztatókkal és egy videóval is segít tájékozódni az szja-visszatérítéssel kapcsolatos kérdésekben.

Könyvajánló

2021. november 25.

Villásreggelitől a gálavacsoráig – A rendezvényszervezés elmélete és gyakorlata

 

 Megjelent Mészáros Tibor és Voleszák Zoltán Soproni Schnitta díjas éttermi mesterek „Villásreggelitől  a gálavacsoráig” című szakkönyvének második átdolgozott kiadása. Az első kiadást a rendez­vénypiac szereplői, az oktatási intézmények kedvezően fogadták, hiánypótló szakkönyvként, alapműként  értékelték. A második kiadást a jelen gyakorlata, trendjei szerint aktualizálták . A könyvben 18 rendezvénytípus kerül bemutatásra,  ismertetve a lebonyolítási formák  szervezésének folyamatát, választékát, egyedi sajátosságait.  A kiadványt számos mintaajánlat színesíti. Az anyagyűjtés során a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Bor Akadémia, valamint elismert vendéglátóipari vállalkozások és szakemberek támogat­ták munkájukat. A könyv lektora Kovács László gasztronómus, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke volt.

 

A szakkönyvről további információ a www.voleszak.hu honlapon található.

Felmérés az energia- és üzemanyagárakról

2021. november 16.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete kérdőíves felmérést indít annak érdekében, hogy megismerje a hazai vállalkozások véleményét és tapasztalatait az elmúlt időszakban érzékelhető energia- és üzemanyagárak növekedésével kapcsolatban.

Kérem segítse a felmérés megvalósítását azzal, hogy kitölti az alábbi felmérést!

 

https://kutatas.gvi.hu/index.php/632511?lang=hu

 

A kitöltésre 2021. november 26-ig van lehetőség.

 

Nyilatkozat a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséhez

2021. november 5.

A NAV online felületén már elérhető a VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez. A VISSZADO-nyilatkozatot 2021. december 31-ig lehet benyújtani.

 

A legegyszerűbb, online benyújtás: A VISSZADO-nyilatkozat a NAV honlapján az Szja-visszatérítés ablakból a nyilatkozatra kattintva (https://szjavissza.hu)

 

Soproni Vámszakmai Napok és Üzletember Találkozó

2021. november 2.

Immáron 36. éve – 2021. november 18-19-én rendezi meg a nagy hagyományokkal bíró Soproni Vámszakmai Napok és Üzletember Találkozó c. szakmai konferenciáját a VJASZSZ.

Helyszín: HOTEL SOPRON**** (Sopron, Fövényverem u. 7.)

A konferencia felhívása, a részletes szakmai program és a jelentkezési lap az alábbi linken tölthető le. 

HOGYAN TOVÁBB, HOVA TOVÁBB?

2021. október 12.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara „Hogyan tovább, hova tovább?” elnevezéssel rendhagyó pályaválasztási értekezletre invitálja a hetedik, illetve nyolcadik osztályos tanulók szüleit és osztályfőnökeit.

Szombathely2030 Design Hét

2021. október 1.

A Budapest Design Héthez kapcsolódóan a Szombathely2030 program rendezvény keretében megismerhetik az érdeklődők a design szerepét és jelentőségét a termékötlettől kezdve az eladásig zajló folyamaton át, az egyéni design ötlet levédésének és forgalmazásának módjáig. Egyetemek bemutatják a designban rejlő lehetőségeket, a képességfejlesztés fontosságát, valamint vas megyei cégek gyakorlati példákkal szemléltetik a design szerepét a termeléshez kapcsolódóan.

Széchenyi Lízing GO! 0,5% kamat, akár 10 év futamidő

2021. szeptember 22.

2021. szeptember 1-jétől már igényelhető az Innovációs és Technológiai Minisztérium által biztosított kamat-és kezelési költség támogatása melletti Széchenyi Lízing GO!, amely a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára széleskörű agrár és nem agrár célú eszközbeszerzések finanszírozására nyújt lehetőséget, így például új vagy használt személygépjármű, haszongépjármű, gép, berendezés, immateriális javak és ingatlan finanszírozására is.

Új szakképzési honlap

2021. szeptember 3.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elindította új, szakképzéssel kapcsolatos honlapját, ahol minden fontos információ egy helyen megtalálható.

dualis.mkik.hu