Üdvözöljük a

Soproni Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Összefogás-helyben

2022. augusztus 29.

 

 

 

Mottó: Ha szükséged van valamire, elsőként nézz körül az utcádban, majd a városodban, végül a megyédben és ha sehol sem találod, akkor tedd fel a kérdést magadnak, hogy kell-e igazán...

 

 

 

WorldSkills Hungary Program - versenyfelhívások

2023. január 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai támogatókkal együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón Ipari robotika, Informatikai rendszerüzemeltető, Webfejlesztő és Szoftverfejlesztő versenyszámokban a WorldSkills Lyon 2024 világbajnokságra.

NTAK tájékoztató

2023. január 19.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2023. január 18-án Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) vendéglátás moduljához kapcsolódó szakmai konzultációt tartott.

Energetikai útmutató

2022. december 20.

Az elszálló energiaárak miatti költségnövekedés és az energiaszolgáltatókkal való szerződéskötés sokaknak nehézséget okoz napjainkban.

A vállalkozások helyzetének megkönnyítése érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft-vel (PwC) közösen készített egy energetikai útmutatót, amely röviden összefoglalja az energiaszerződéssel kapcsolatos problémákat és a kereskedőváltás folyamatát.

 

melléklet pdf dokumentumban bemutatásra kerül néhány energiahatékonysági tipp, amelyet a KKV szektor működési területtől függetlenül alkalmazni tud, illetve az energiahatékonysági beruházási lehetőségek is felsorolásra kerültek.

Energiaköltség támogatás a feldolgozóiparban

2022. november 16.

A Kormány a drasztikus energiaár-emelkedés okozta nehézségek mérséklése érdekében a hazai energiaintenzív feldolgozóipari mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása érdekében célzott támogatási programot indított. A feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022 című Pályázati felhíváshoz kapcsolódó regisztrációs felület már megnyílt. A regisztrációs felület az alábbi linken érhető el. https://energiatamogatas2022.nffku.hu/

A felhíváshoz tartozó dokumentumokat és a kitöltési útmutatót ezen az oldalon ismerhetik meg.

A vállalkozások számára kamatplafont és hitelmoratóriumot kér az MKIK

2022. október 20.

Budapest, 2022.október20.  - A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a Kormánytól, hogy
fontolja meg a lakossági hitelezéshez hasonlóan a kamatplafon azonnali bevezetését-amelynek szintje
5-10% sávban kerüljön megállapításra , továbbá a meglévő vállalkozói hiteleknél a moratórium
lehetőségének a biztosítását.

Kapcsolt vállalkozások - transzferárak

2022. október 18.

A Sopron MJV Kereskedelmi és Iparkamara és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Céginformáció Kft.-vel közösen On-line előadást szervez amelynek fő témája a kapcsolt vállalkozások kötelezettségei a Tao tv. keretében, különös tekintettel a transzferárazásra. 

 

Időpont: 2022. november 23. (szerda) 10 óra

előadók: Kiss Péter okleveles adószakértő és Dr. Szűcs Gábor PhD. 

 

Az előadáson részvétel regisztrációhoz kötött:

 

https://gymsmkik.hu/szakmai-muhelymunka-konyveloknek-fokuszban-a-transzferarak

 

 

 

Rendelet az energiaintenzív vállalatok támogatásáról

2022. október 7.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyar Közlöny 2022. évi 162. számában megjelent a Kormány 1477/2022. (X.6.) Korm. határozata az energiaintenzív vállalatok támogatásáról.

 

A Kormány az energiaár-emelkedés mérséklése érdekében a hazai energiaintenzív feldolgozóipari mikro-, kis- és középvállalkozásokat célzó támogatási program elindításával támogatja vállalkozásokat.

A kkv-k működési költségeinek finanszírozását és az energiahatékonyságot célzó beruházás biztosítását a Technológiai és Ipari Minisztérium bonyolítja le. A forrás rendelkezésre bocsátását követően a kifizetés azonnal megkezdődik a végső kedvezményezettek részére. A Kormány kéri a pénzügyminisztert, hogy a megvalósítás érdekében gondoskodjon a kkv-k működési költségeinek finanszírozására szánt 75 milliárd forint, a kkv-k energiahatékonyságát célzó beruházások keretein belül 25 milliárd forint forrás biztosításáról.

A Kormány részére a Technológiai és Ipari Minisztérium naptári negyedévenként jelentéseket és javaslatokat kell átadjon a további intézkedések meghozatala érdekében. 

 

Árstop, kamatstop és KKV támogatások

2022. szeptember 21.

A 2022. szeptember 17-i Kormányinfón (https://kormany.hu/hirek/a-kormany-meghosszabbitja-a-benzin-es-az-elelmiszerarstopot) Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint a benzin- és élelmiszerár-stopot ez év december 31-ig, a kamatstopot pedig 2023. június 30-ig meghosszabbítják.

A nemzetközi versenyek hatása a magyar szakképzésre

2022. szeptember 7.

Vegyen részt a WorldSkills Hungary Program Oktatók tájékoztatóján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezésében!

Gyakorlati Oktatók figyelem!

2022. augusztus 18.

 

 

Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara kétnapos tréninget szervez a Kamarai gyakorlati oktatók számára, amely ráépül a korábbi alaptanfolyamra. 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

2022. augusztus 3.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2022.július 28-i egységes megjelentetési
dátummal pályázatot hirdet a Kamarai Gyakorlati Oktatói Vizsgabizottsági Elnökök és Tagok
Országos Névjegyzékébe történő felvételre, illetve a Névjegyzéken szereplés meghosszabbítására.

KATA - változások

2022. augusztus 1.

 

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatója a kisadózó vállalkozások teendőiről az új kata miatt. 2022. szeptember 1-jén hatályukat vesztik a kisadózó vállalkozások tételes adójának (régi kata) szabályai, így a vállalkozásoknak dönteniük kell, milyen formában adózzanak 2022. szeptember 1-jétől.

MNB konjunktúra felmérése

2022. július 4.

A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény adta keretek között néhány olyan kérdés megválaszolásában szeretnénk együttműködésüket kérni, amelyek segítenek pontosabb képet alkotni a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetéről, illetve az általános üzleti hangulat aktuális és jövőbeli várakozásairól. Kérjük, segítsék munkánkat azzal, hogy kitöltik az MNB honlapján az alábbi hivatkozáson elérhető rövid kérdőívet 2022. július 14-ig. A kitöltés mintegy 10 percet vesz igénybe.

 

https://mnbpoll.mnb.hu/Survey.aspx?surveyid=155045204&lng=hu-HU

Diákként dolgozni, diákként adózni

2022. június 23.

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében, sőt rájuk is vonatkozik a 25 év alattiak kedvezménye.

 

Kedvezményes jegyárak Kamarai tagoknak!

2022. május 17.

Kamaránk tagjai kedvezményes áron juthatnak be a város következő kulturális rendezvényeire:

 

FÁBRY SÁNDOR ÚJ ÖNÁLLÓ ESTJE
2022. május 22., vasárnap 19:00 
Kedvezmény: 10 %(személyes vásárlás esetén a jegypénztárban)
Kuponkód: Iparkamara2022

 

Barlangbérlet
Bármely 4 db, különböző előadásra szóló jegy megvásárlása esetén a jegyek árából 20% kedvezményt
biztosítunk. 
(Az Ötórai hangoló, a Jazzcsütörtök és a Kékfrankos bérlet koncertjeinek kivételével)

 

Dohnányi bérlet
5 alkalomra szóló bérlet a Soproni LisztFerenc Szimfonikus Zenekar „Ötórai hangoló” című koncert
sorozatára. 6.000 Ft

 

Vadak uragyermekjegy
Minden 18 év alatti számára 50% kedvezményt biztosítunk a jegyek árából.


50% kedvezmény a Soproni Petőfi Színház 2021/2022-es évadára váltott bérletes nézőknek

Bérletes nézőink a Barlangszínház 2022-es előadásai közül egy választott produkcióra kedvezményesen
válthatnak jegyet.  A kedvezmény csak személyesen érvényesíthető.

 

Drumbérlet
ASopronDrum fesztivál két koncertjének egy időben történő jegyvásárlása esetén 20 % kedvezményt
biztosítunk a jegyek árából. A kedvezmény a két koncertre történő azonos számú jegy vásárlása esetén
vehető igénybe.

Ügyfélportál vagy mobilapplikáció – az adózók véleményére kíváncsi a NAV

2023. január 24.

Hol intézné adóügyeit? Internetes ügyfélportálon vagy mobiltelefonos alkalmazáson? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kíváncsi az ügyfelek véleményére, várja a visszajelzéseket.

Karácsonyi üdvözlet

2022. december 20.

Karbonvám - 2023

2022. december 8.

A PwC Magyarország „Karbonvám – felkészülés az új kötelezettségre" című online előadást szervez. Az előadás 2022. december 13-án, kedden 14:00-15:00 óra között tekinthető meg, amelyre a regisztráció itt érhető el.

Az Európai Unió a tervek szerint 2023-tól bevezeti a karbonvám (az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus) rendszerét. Ez minden olyan gazdálkodó számára új kötelezettségeket és feladatokat, valamint többletköltséget fog jelenteni, akik a szabályozás hatálya alá tartozó termékeket importálnak az Európai Unión kívülről.

HOGYAN TOVÁBB, HOVA TOVÁBB?

2022. október 21.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara szeretettel meghívja Önt a 7.- 8. osztályos tanulók szüleinek 2022. november 8-án tartandó rendhagyó pályaválasztási szülői értekezletre!

Féléves konjunktúrakutatás – az áremelkedés gazdasági hatásai 2022. október

2022. október 18.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság-és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

A mostani adatfelvétel témakörei között az áremelkedés gazdasági hatásait vizsgálják kiemelten.

 

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely körülbelül 10 percet vesz igénybe. A kérdőív a következő linken címen érhető el.

 

KUTATÁS

 

 

Köszönjük!

Egyszerűsített havi bevallás az átalányadózóknak

2022. október 10.

A NAV az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási megoldást kínál az átalányadózó egyéni vállalkozóknak. Az egyszerűsített és a teljes bevallás is elérhető a ONYA-ban. Aki megfelel a feltételeknek, az a 2258 jelű bevallást egyszerűsített formában is benyújthatja. 

Felmérése az energia- és üzemanyagárak növekedéséről

2022. szeptember 27.

Tisztelt Cégvezető!

 

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) és a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. (PwC) felmérést készít az energiaár-emelkedés vállalkozásokra gyakorolt hatásairól. A kérdőív kitöltésével elősegíti, hogy az összegyűjtött tapasztalatok alapján megismerhessük a vállalkozások véleményét és konstruktív javaslatok születhessenek a döntéshozók számára.

 

A kérdőív (itt) kitöltése várhatóan 10-15 percet vesz igénybe.

Tájékoztató egyéni vállalkozóknak az átalányadózásról

2022. szeptember 12.

A Sopron Megyei Jogó Városi Kamarában (9400 Deák tér 14.)  szeptember 29-én, 15 órai kezdettel

 

gyakorlati tudnivalók bemutatására kerül sor az ÁTALÁNYADÓZÁS témakörben.

 

Előadók: Hadarics Szivia és Orbánné Németh Magdolna (Orbán & Partners Kft.) 

 

Egyéni vállalkozók és könyvelők jelentkezését várjuk a titkarsag@sopronikamara.hu -email címen.

 

Maximális létszám 60 fő.

 

Részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Mi legyen a KATA után - előadás anyaga

2022. augusztus 30.

Az alábbi mellékelt pdf-fáljban megtalálják a 2022. augusztus 29-én megtartott, "Mi legyen a KATA után" c. előadásunk anyagát! 

Mi legyen a KATA után?

2022. augusztus 18.

A hatósági üzemanyagárral kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról

2022. augusztus 1.

A Magyar Közlöny 129. számában - 2022. július 30-án, szombaton – megjelent a hatósági üzemanyagárral kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 278/2022. (VII. 30.) Korm. rendelet.

A rendelet értelmében módosításra került a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet. A módosítás szerint az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt

  • külföldi rendszámú jármű,
  • a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy
  • nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

A vállalkozás biztonsága kulcskérdés lesz

2022. július 28.

Sopron városa, a hozzá tartozó agglomerációval együtt, rohamos fejlődésen esik át. A gomba módra szaporodó vállalkozások, az őket és a határon túli cégeket is kiszolgáló munkavállalók népesítik be a települést. Az örömteli változások mellett azonban érzékelhető az a bizonytalanság is. Ezért fontos, hogy minden vállalkozás biztonságban tudja értékeit, dolgozóit.

Széchenyi Kártya Program MAX

2022. június 30.

Hosszas szakmai tárgyalásokat és előkészítési munkákat követően - a Kormány döntött a Széchenyi Kártya Program megerősítéséről, amelynek értelmében a Program Széchenyi Kártya Program MAX néven, rendkívül kedvező feltételek mellett folytatódik.