Üdvözöljük a

Soproni Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hogyan pályázzunk sikeresen közvetlen uniós forrásra?

2023. március 23.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt az Igazságügyi Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében megvalósuló webináriumra.

Az online esemény neves előadói, szakértői arról adnak tájékoztatást, hogyan pályázhatunk sikeresen közvetlen uniós forrásokra.

Megkezdődött az önkéntes adatszolgáltatás az NTAK-ban

2023. március 13.

2023. július 1-jén indul a kötelező adatszolgáltatás a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a felkészülés megkönnyítése érdekében már elindította a tesztidőszakot. Az MTÜ ezzel kívánja biztosítani, hogy a rendszer tényleges indulásakor már ne okozzon fennakadást a szoftverhasználat, amely az adatszolgáltatást automatikusan, a háttérben végzi majd. Az NTAK adatszolgáltatásra már képes vendéglátó szoftverek listája ezen a linken található. A lista folyamatosan frissül annak függvényében, hogy az egyes szoftverszolgáltatók milyen ütemben készítik fel szoftvereiket az NTAK adatszolgáltatásra.

Innen tudhatja meg, mennyi gépjárműadót kell fizetnie

2023. március 7.

Február közepe óta érkeznek az autósok elektronikus tárhelyére a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, határozatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Akinek nincs ügyfélkapuja, az postán kapja meg az iratokat. Emellett a NAV applikációjában, a NAV-Mobilban, bárki megnézheti az aktuálisan fizetendő összeget, ha van elektronikus azonosítása.

A Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara mestervizsgára felkészítő tanfolyamra és mestervizsgára várja a jelentkezőket!

2023. március 2.

Részvétel államilag támogatott és önköltséges formában is lehetséges.

Megfelelő számú jelentkező esetén folyamatos indulással az alábbi szakmákban

    • asztalos
    • villanyszerelő
    • fodrász
    • festő, díszítő, mázoló és tapétázó

A tanfolyam minimum 6 fő jelentkezésénél indul. A tanfolyamok időtartama 180 óra.

A tanfolyam és vizsga díja: 504.000 Ft Támogatott képzés esetén a fizetendő önerő: 84.000 Ft

Jelentkezési lap és további információ: ITT

WorldSkills Hungary nemzeti válogató

2023. március 1.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai támogatókkal együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón villanyszerelő versenyszámban. A részletes versenyfelhívás az alábbi linken érhető el:

Jelentkezni a WorldSkills Hungary honlapon, a következő linken lehet: https://worldskillshungary.hu/jelentkezes

 

További információ elérhető:

Munkaerőtoborzás külföldről

2023. február 24.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett webináriumra, melynek témája a munkaerőtoborzás harmadik országokból.

 

A résztvevők a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság képviselőitől hallhatnak előadásokat a külföldi munkaerő Magyarországra történő behozataláról, a gyakorlati tudnivalókról, lehetőségekről, kihívásokról.

WorldSkills Hungary nemzeti válogató

2023. február 20.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai támogatókkal együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón asztalos versenyszámban a WorldSkills Lyon 2024 világbajnokságra (jelentkezési határidő: 2023. március 16.).

Idén újra meghirdettük a Skills Junior nemzeti tehetséggondozó versenyt asztalos versenyszámban, melynek döntője a Szakma Sztár Fesztiválon kerül megrendezésre (jelentkezési határidő: 2023. március 16.).

Meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt ipari robotika versenyszámban (jelentkezési határidő: 2023. március 7.), valamint továbbra is várjuk a jelentkezőket szépségápoló, mechatronika és ipar 4.0 versenyszámokban.

Jelentkezni a WorldSkills Hungary honlapon, a következő linken lehet: https://worldskillshungary.hu/jelentkezes

 

További információ elérhető:

Magyar Kézműves Remek - Pályázati felhívás

2023. február 15.

Megjelent a Magyar Kézműves Remek pályázat 2023. évi felhívása. A magyar hagyományos kézműves alkotók elismerésére szolgáló pályázat nem titkolt célja, hogy segítse a kézművesség pozíciójának megőrzését és erősítését, a minőségi kézműves termékek piacra jutását, a megújulás lehetőségeinek bemutatásával az innováció ösztönzését. 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

2023. február 7.

KAMARAI GYAKORLATI OKTATÓ KÉPZÉS ORSZÁGOS TRÉNERI NÉVJEGYZÉKÉBE TÖRTÉNŐ FELVÉTELRE

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) 2023. január 30-i egységes megjelentetési dátummal pályázatot hirdet a Kamarai Gyakorlati Oktató Képzés Országos Tréneri Névjegyzékébe történő felvételre.

Ügyfélportál vagy mobilapplikáció – az adózók véleményére kíváncsi a NAV

2023. január 24.

Hol intézné adóügyeit? Internetes ügyfélportálon vagy mobiltelefonos alkalmazáson? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kíváncsi az ügyfelek véleményére, várja a visszajelzéseket.

Karácsonyi üdvözlet

2022. december 20.

Karbonvám - 2023

2022. december 8.

A PwC Magyarország „Karbonvám – felkészülés az új kötelezettségre" című online előadást szervez. Az előadás 2022. december 13-án, kedden 14:00-15:00 óra között tekinthető meg, amelyre a regisztráció itt érhető el.

Az Európai Unió a tervek szerint 2023-tól bevezeti a karbonvám (az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus) rendszerét. Ez minden olyan gazdálkodó számára új kötelezettségeket és feladatokat, valamint többletköltséget fog jelenteni, akik a szabályozás hatálya alá tartozó termékeket importálnak az Európai Unión kívülről.

HOGYAN TOVÁBB, HOVA TOVÁBB?

2022. október 21.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara szeretettel meghívja Önt a 7.- 8. osztályos tanulók szüleinek 2022. november 8-án tartandó rendhagyó pályaválasztási szülői értekezletre!

Féléves konjunktúrakutatás – az áremelkedés gazdasági hatásai 2022. október

2022. október 18.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság-és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

A mostani adatfelvétel témakörei között az áremelkedés gazdasági hatásait vizsgálják kiemelten.

 

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely körülbelül 10 percet vesz igénybe. A kérdőív a következő linken címen érhető el.

 

KUTATÁS

 

 

Köszönjük!

Egyszerűsített havi bevallás az átalányadózóknak

2022. október 10.

A NAV az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási megoldást kínál az átalányadózó egyéni vállalkozóknak. Az egyszerűsített és a teljes bevallás is elérhető a ONYA-ban. Aki megfelel a feltételeknek, az a 2258 jelű bevallást egyszerűsített formában is benyújthatja. 

Meghívó a B2B Business Matching rendezvényre

2023. március 23.

A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara (CCIU) elnöke, Bernardino Pusceddu örömmel meghívja Önt a következő rendezvényre: a B2B Business Matching, amely 2023. március 31-én kerül megrendezésre a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara épületében, 1016 Budapest Krisztina krt. 99.

WorldSkills Hungary nemzeti válogató

2023. március 10.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai támogatókkal együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón nehézgép-szerelő versenyszámban.

KAMARAI GYAKORLATI OKTATÓ KÉPZÉS

2023. március 2.

A Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara

  KAMARAI GYAKORLATI OKTATÓ KÉPZÉST INDÍT

 A 6 napos képzés időpontja: 2023. május 18-19-20-24-25-26.

MNB konjunktúra felmérés

2023. március 1.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeresen készít felméréseket a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetéről, illetve az általános üzleti hangulat aktuális és jövőbeli várakozásairól. Kérjük, segítsék az MNB munkatársait azzal, hogy kitöltik az alábbi hivatkozáson elérhető rövid kérdőívet 2023. március 15-ig.

A kitöltés mintegy 10 percet vesz igénybe.

https://mnbpoll.mnb.hu/Survey.aspx?surveyid=155045204&lng=hu-HU

Eddigi felméréseik eredményei megtalálhatók az MNB honlapján az alábbi hivatkozásra kattintva:

https://www.mnb.hu/penzugyi-stabilitas/publikaciok-tanulmanyok/vallalati-konjunktura-felmeres

ELINDULT A KOSÁRKÖZÖSSÉG!

2023. február 28.

Több, mint 20 védjegyes tag több mint 200 termékét vásárolhatják meg az érdeklődők az erre a célre kifejlesztett webshop oldalon: https://kosar.alpokaljafertotaj.hu/

 

Legelső rendeléseket március 7-ig várja a rendszer. A kosárba helyezett portékákat a vásárlók március 9-én Fertőszéplakon, a kastélyban vehetik át 16 és 18.30 óra között. Ezt követően mindig kéthetente kerül sor az átadási napokra.

A kínálók között Répcevistől Fertődön át Sopronkövesdtől Ágfalváig mindenhonnan vannak termelők, kézművesek.

 

Cél, hogy a kiváló minőséget előállítók a jövőben csatlakozzanak a közösséghez annak érdekében, hogy a helyi lakosok helyi termékeket vásárolhassanak a mai kornak megfelelő módon, kényelmesen, termelői áron. 

Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK)

2023. február 21.

2023. július 1-jétől kötelező lesz a vendéglátó üzleteknek, illetve a turisztikai attrakcióknak az adatszolgáltatás a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé a 2016. évi CLVI. törvény szerint.

Az NTAK-ba beküldött statisztikai adatok alapján a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) célja egy olyan kimutatási és riportrendszer létrehozása, – a szálláshelyek esetében már működő NTAK Iránytűhöz hasonlóan – amely hasznos információkkal szolgál a vállalkozások számára.

Az NTAK regisztráció mind a vendéglátó üzletek, mind a turisztikai attrakciók számára nyitva áll. 

Miért éri meg napelemre váltani cégek és vállalkozások esetén?

2023. február 17.

A jelenlegi mértékű infláció, valamint energiaválság és -vészhelyzet idején a vállalatok kiadásai is jelentősen emelkednek. A nagyobb cégek számára a villamosenergia árak a többszörösére nőttek, de már a KKV-kat sem védi semmilyen “rezsikorlát”. A kisebb cégeknek is a piaci árat kell megfizetniük az áramért. Ez a cégeknek 3-4-szeres árnövekedést, és ezáltal a profit nagy részének elvesztését is jelenti.

WorldSkills Hungary Program - versenyfelhívások jelentkezési határidejének hosszabbítása

2023. február 8.

Mechatronika és Ipar 4.0 versenyszámokban meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt! Továbbra is várjuk azon fiatal szakemberek jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón.

A részletes versenyfelhívások az alábbi linken érhetők el:

 

Jelentkezni a WorldSkills Hungary honlapon, a következő linken lehet: https://worldskillshungary.hu/jelentkezes

 

További információ elérhető:

WorldSkills Hungary Program - versenyfelhívások

2023. január 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai támogatókkal együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón Ipari robotika, Informatikai rendszerüzemeltető, Webfejlesztő és Szoftverfejlesztő versenyszámokban a WorldSkills Lyon 2024 világbajnokságra.

NTAK tájékoztató

2023. január 19.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2023. január 18-án Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) vendéglátás moduljához kapcsolódó szakmai konzultációt tartott.

Energetikai útmutató

2022. december 20.

Az elszálló energiaárak miatti költségnövekedés és az energiaszolgáltatókkal való szerződéskötés sokaknak nehézséget okoz napjainkban.

A vállalkozások helyzetének megkönnyítése érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft-vel (PwC) közösen készített egy energetikai útmutatót, amely röviden összefoglalja az energiaszerződéssel kapcsolatos problémákat és a kereskedőváltás folyamatát.

 

melléklet pdf dokumentumban bemutatásra kerül néhány energiahatékonysági tipp, amelyet a KKV szektor működési területtől függetlenül alkalmazni tud, illetve az energiahatékonysági beruházási lehetőségek is felsorolásra kerültek.

Energiaköltség támogatás a feldolgozóiparban

2022. november 16.

A Kormány a drasztikus energiaár-emelkedés okozta nehézségek mérséklése érdekében a hazai energiaintenzív feldolgozóipari mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása érdekében célzott támogatási programot indított. A feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022 című Pályázati felhíváshoz kapcsolódó regisztrációs felület már megnyílt. A regisztrációs felület az alábbi linken érhető el. https://energiatamogatas2022.nffku.hu/

A felhíváshoz tartozó dokumentumokat és a kitöltési útmutatót ezen az oldalon ismerhetik meg.

A vállalkozások számára kamatplafont és hitelmoratóriumot kér az MKIK

2022. október 20.

Budapest, 2022.október20.  - A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a Kormánytól, hogy
fontolja meg a lakossági hitelezéshez hasonlóan a kamatplafon azonnali bevezetését-amelynek szintje
5-10% sávban kerüljön megállapításra , továbbá a meglévő vállalkozói hiteleknél a moratórium
lehetőségének a biztosítását.

Kapcsolt vállalkozások - transzferárak

2022. október 18.

A Sopron MJV Kereskedelmi és Iparkamara és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Céginformáció Kft.-vel közösen On-line előadást szervez amelynek fő témája a kapcsolt vállalkozások kötelezettségei a Tao tv. keretében, különös tekintettel a transzferárazásra. 

 

Időpont: 2022. november 23. (szerda) 10 óra

előadók: Kiss Péter okleveles adószakértő és Dr. Szűcs Gábor PhD. 

 

Az előadáson részvétel regisztrációhoz kötött:

 

https://gymsmkik.hu/szakmai-muhelymunka-konyveloknek-fokuszban-a-transzferarak

 

 

 

Rendelet az energiaintenzív vállalatok támogatásáról

2022. október 7.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyar Közlöny 2022. évi 162. számában megjelent a Kormány 1477/2022. (X.6.) Korm. határozata az energiaintenzív vállalatok támogatásáról.

 

A Kormány az energiaár-emelkedés mérséklése érdekében a hazai energiaintenzív feldolgozóipari mikro-, kis- és középvállalkozásokat célzó támogatási program elindításával támogatja vállalkozásokat.

A kkv-k működési költségeinek finanszírozását és az energiahatékonyságot célzó beruházás biztosítását a Technológiai és Ipari Minisztérium bonyolítja le. A forrás rendelkezésre bocsátását követően a kifizetés azonnal megkezdődik a végső kedvezményezettek részére. A Kormány kéri a pénzügyminisztert, hogy a megvalósítás érdekében gondoskodjon a kkv-k működési költségeinek finanszírozására szánt 75 milliárd forint, a kkv-k energiahatékonyságát célzó beruházások keretein belül 25 milliárd forint forrás biztosításáról.

A Kormány részére a Technológiai és Ipari Minisztérium naptári negyedévenként jelentéseket és javaslatokat kell átadjon a további intézkedések meghozatala érdekében.