Üdvözöljük a

Soproni Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Sopron új inkubátorháza

2023. június 9.

Az M85 gyorsforgalmi út Sopron-Kelet csomópontja mellett megnyílt az új Innovációs és Technológiai Centrum! 

 

Az Innovációs és Technológiai Centrum inkubátorháza egy olyan létesítmény, amely segítséget nyújt az induló vállalkozások részére. Az inkubátorház rövid távú célja a betelepülő vállalkozások részére az inkubációs időszak alatt biztosított infrastrukturális háttér megteremtése, valamint az inkubációs szolgáltatások biztosítása. 

A mesterséges intelligencia térhódítása a gazdaságban - előadások

2023. szeptember 19.

Az augusztus 31-i előadás anyagai megtekinthetőek kamaránk YouTube csatornáján:

 

https://www.youtube.com/channel/UCL9f5FokYaIdWJYLMvsnyfA

 

Bemutatkozik a Borsodi CNC KFt.

2023. augusztus 22.

Borsodi-CNC Kft.-2017-ben Borsodi Sándor gépészmérnök alapította. Hosszas tervezés után saját eszközöket fejlesztve megalkotta egyedi nyomó üregelési technikáját. 2022-ben elnyerték a Kamara által ajánlott vállakozás védjegyet!  

 

Kérjük olvassák el a melléklet bemutatkozó anyagukat és keresség a céget, ha kiváló minőségű, pontos alkatrészekre van szükségük. 

A mesterséges intelligencia térhódítása a gazdaságban - meghívó

2023. augusztus 22.

A mesterséges intelligencia (MI), ami néhány hónapja még csak a tudományos fantasztikus filmek és könyvek témájaként élt a populáris kulturában, mára a közbeszéd részévé vált.  Ami talán a jövő új reménye egyben az egyik legnagyobb veszélye is? Tagadhatatlan, hogy a gazdasági szereplők mind nagyobb hányadát foglalkoztatja az un. intelligens gazdaság, ám az MI bevezetéséhez számos tényezőt kell figyelmbe venni.

NAV egyszerűsített foglalkoztatás tájékoztató 2023

2023. augusztus 11.

Csatolt fájlként megtalálja a NAV által közzétett információs füzetet, mely bemutatja az egyszerűsített foglalkoztatás – idénymunka, alkalmi munka – szabályait, a jogviszony fajtáit és sajátosságait.

 

Árfigyelő rendszer részletszabályok megjelenése

2023. július 3.
Megjelentek az árfigyelő rendszerrel kapcsolatos rendeletek a Magyar Közlöny 90. számában

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/92b21f956007ed6e4a14188396ff33707423aee1/megtekintes: * az árfigyelő rendszer létrehozásáról és működéséről szóló 163/2023. (V. 8.) Korm. rendelet módosításáról szóló 252/2023. (VI. 22.) Korm. rendelet * az árfigyelő rendszerbe tartozó termékkategóriákról és termékekről szóló 11/2023. (VI. 22.) GFM rendelete

Panasztörvény

2023. július 3.

Megjelent a 2023. évi XXV. törvény a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról.

A jogszabály a vállalkozások jelentős részére kiterjedően írja elő, hogy hogyan kell kezelni az ilyen jellegű bejelentéseket és miként kell védeni azok bejelentőit.

Az új, visszaélés-bejelentésekről szóló törvény értelmében a vállalatok belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozására és működtetésére lesznek kötelesek, amelyen keresztül a munkavállalók, szerződéses partnerek és más érintettek akár anonim módon bejelenthetik az általuk tapasztalt jogellenes cselekményeket, mulasztásokat

A SZÉP-kártya-juttatás kedvező változásai

2023. július 3.

2023. augusztus 1 és december 31. között a munkáltatók egyszeri alkalommal, legfeljebb 200 ezer forint támogatást adhatnak béren kívüli juttatásként a munkavállalók SZÉP-kártyájára az évi 450 ezer forint rekreációs kereten felül.

Mathias Corvinus Collegium - felmérése

2023. június 9.

Hogyan érintik a magyar vállalkozásokat a gazdasági nehézségek és hogyan küzdenek meg vele? Ezt vizsgálja az MCC Közgazdasági Iskolájának felmérése. Az átfogó elemzés mellett személyre szabott összefoglalót is készítenek. Ez megmutatja, miben jobb cégük a többieknél, melyik területeken érdemes fejleszteni.

 

A kérdőív itt található

MNB konjunktúra felmérése

2023. június 6.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

Megjelentek a kötelező bolti akciók részletei

2023. június 2.

kormany.hu weboldalon a kötelező akciókra vonatkozó arculati elemek és nyomtatható tájékoztatók elérhetővé váltak. A kötelező akcióról szóló tájékoztatást a mai naptól (június 1.) jól látható helyre kell kihelyezni a hipermarketekben, nagyméretű szupermarketekben, szupermarketekben, diszkont és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 m2-nél nagyobb alapterületű üzletekben vagy a bruttó 200 m2-t nem meghaladó alapterületű üzletekben.

MOHU on-line tájékoztató

2023. május 22.

2023. május 16-án került megrendezésre az MKIK és MOHU Zrt. a gazdálkodó szervezeteknek és a hulladékbirtokosoknak szóló tájékoztató rendezvénye. Az eseményről készült videófelvétel megtekinthető az alábbi linken: itt  

Cégek Viadala 2023.

2023. május 15.

 

 

 

MOHU tájékoztató előadás

2023. április 28.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához (MKIK) több területi kamarától is érkezett kérés arra vonatkozóan, hogy a MOHU tájékoztatást tartson a gazdálkodó szervezeteknek és a hulladékbirtokosoknak a kötelező regisztrációról, illetve a Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszerről.

WorldSkills Hungary nemzeti válogató

2023. április 4.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai támogatókkal együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón grafikus versenyszámban.

Hogyan pályázzunk sikeresen közvetlen uniós forrásra?

2023. március 23.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt az Igazságügyi Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében megvalósuló webináriumra.

Az online esemény neves előadói, szakértői arról adnak tájékoztatást, hogyan pályázhatunk sikeresen közvetlen uniós forrásokra.

2023. évi Eurochambres-felmérés az egységes piaci akadályokról és megoldásokról

2023. szeptember 7.

Az Európai Unió egységes piaca az idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A határokon átnyúló üzleti tevékenység és kereskedelem működése azonban még korántsem tökéletes, és még mindig számos akadályba ütközik. Az Eurochambres (ECH) rendszeresen felméri ezeket a piaci akadályokat, és az egységes piac rendszerének hatékonyabb és gördülékenyebb működtetése érdekében ismerteti a döntéshozókkal az eredményeket. A 2019. évi felmérést követően az ECH most ismét meghirdeti az egységes piaci akadályokról szóló felmérését, melynek időszaka 2023. szeptember 4 - október 16.

 

 

 

A Revolut-számlákra is rálát a NAV

2023. augusztus 22.

Aki önként és felszólítás után sem fizeti meg köztartozását, az számíthat arra, hogy bankszámlájára inkasszó kerül. Az adózók nagy többségét ez nem fenyegeti, hiszen Magyarországon fölényben vannak a tisztességes, jogkövető állampolgárok. Mások viszont abban bíznak, hogy külföldön vezetett számláik mentesek a hatósági eljárás alól, ami egy tévhit.

 

Változások a Bér és a TB területén - meghívó

2023. augusztus 22.

2023. július 1-jétől hatályba léptek a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény módosításai. Megváltozott a tb kifizetőhelyek elszámolása, statisztikai adatszolgáltatása, a tb pénzbeli ellátásait érintő módosítások is életbe léptek. 

 

Bér és TB témákban szervezünk székházunkban egy ingyenes konzultációt, amire várjuk a jelentkezéseket!

 

Időpont: 2023. szeptember 12. (kedd) 9 óra

helyszín: Sopron, Deák tér 14.

előadó: Kóbor Attila TB szakértő

 

A részvételi szándékukat kérjük a titkarsag@sopronikamara.hu e-mail címen jelezzék szeptember 8-ig.

 

Érdeklődésüket előre is köszönjük!

 

Az euró árfolyamával és az euróbevezetéssel kapcsolatos vállalkozói vélemények felmérése

2023. július 31.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet  (GVI) felmérést végez a hazai vállalkozások körében az euró árfolyamával és az euróbevezetéssel kapcsolatos vállalkozói véleményekről.

 

A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! A KÉRDŐÍV KITÖLTÉSE KB. 10-11 PERCET VESZ IGÉNYBE!

 

 

Nyári diákmunka feltételei

2023. július 3.

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, így bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra.

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött munkaszerződéshez, mely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz.

A NAV által kiadott információs füzet további részletes információt nyújt a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól.

Megjelent az NTAK szakaszos bevezetéséről szóló rendelet

2023. július 3.

A Magyar Közlöny 2023. évi 92. számában megjelent a 255/2023. (VI. 26.) Korm. rendelet a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény veszélyhelyzet ideje alatti eltérő szabályairól. A rendelet kimondja, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt térítésmentesen biztosítja azon vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció üzemeltetője részére Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatszolgáltatáshoz szükséges szoftvert, amelynek a mindenkor hatályos TEÁOR nómenklatúra szerinti vendéglátás tevékenységből származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 12 millió forintot, de nem érte el az 50 millió forintot.

A vendéglátó üzlet és a turisztikai attrakció üzemeltetője egy térítésmentesen biztosított szoftverre jogosult, amelyet kizárólag egy általa üzemeltetett vendéglátó üzletben alkalmazhat.

Effekt 2030 – Az ESG megoldások díja

2023. június 15.

 

A fenntarthatóság korunk legfontosabb és legsürgetőbb kérdése. A vállalatok is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a környezeti (Environmental/E), társadalmi (Social/S) és vállalatirányítási (Governance/G) szempontoknak megfelelő – tehát az ESG elvek szerinti – működésre.

Meghívó - Támogatott hitelek, értékálló befektetések

2023. június 7.

A vállalkozások tervezett beruházásainak lebonyolításához, vagy szükséges működőtőke biztosításához jelenleg a SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM MAX+  kínálja a legkedvezőbb feltételeket.  

 

Folyamatosan változó gazdasági környezetünkben hatalmas erőbedobás, végtelen munka, alkalmazkodóképesség, rendszeres újra tervezés szükséges a vállalkozásoknak ahhoz, hogy a jövőben is sikeresen és eredményesen tudjanak gazdálkodni. A gyors üzleti reagáláshoz, a szükséges döntések meghozatalához elengedhetetlen, hogy pontos információval, stabil tőkével és likvid, gyorsan mozdítható forrásokkal rendelkezzen a vállalkozás.

 

WorldSkills Hungary Program - versenyfelhívás ács versenyszámban

2023. június 6.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai támogatókkal együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón ács versenyszámban.

KARBANTARTÁS! Nem elérhető a kamarai informatikai rendszer

2023. május 23.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Kamarai Nyilvántartó Rendszeren és az Építőipari Kivitelező Vállalkozások regisztrációját végző informatikai rendszeren 2023.05.25-én 21:00 órától 2023.05.30-án 9:00 óráig karbantartást végez, ezért ez idő alatt a rendszerek nem lesznek elérhetőek.

 

Megértésüket köszönjük!

Soproni Kamara

China Brand Fair

2023. május 3.

2023-ban is megrendezésre kerül a ,,China Brand Fair’’ című kiállítás, melynek keretében kínai cégek mutatják be termékeiket magyar érdeklődők számára. A nagy érdeklődésre és a kínai kiállítók számára való tekintettel idén először a HUNGEXPO területén kerül megrendezésre június 8-9-10-én

Hulladéktermelő gazdálkodó szervezetek regisztrációja

2023. április 26.

 MOHU regisztrációs határidő: 2023. április 30.

Kommunikáció a harmonikus munkakapcsolatért

2023. április 4.

Szombathelyen folytatódik partnerünk, a Szóműhely Kft. nyílt képzés projektje, melynek második állomása egy kommunikációs tréning.

A tréning során mindenki számára hasznos, a gyakorlatban jól használható információk hangoznak el, legyen a résztvevő akár vezető, akár nem vezetői pozíciót betöltő szakember.