Üdvözöljük a

Soproni Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megjelentek a kötelező bolti akciók részletei

2023. június 2.

kormany.hu weboldalon a kötelező akciókra vonatkozó arculati elemek és nyomtatható tájékoztatók elérhetővé váltak. A kötelező akcióról szóló tájékoztatást a mai naptól (június 1.) jól látható helyre kell kihelyezni a hipermarketekben, nagyméretű szupermarketekben, szupermarketekben, diszkont és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 m2-nél nagyobb alapterületű üzletekben vagy a bruttó 200 m2-t nem meghaladó alapterületű üzletekben.

MOHU on-line tájékoztató

2023. május 22.

2023. május 16-án került megrendezésre az MKIK és MOHU Zrt. a gazdálkodó szervezeteknek és a hulladékbirtokosoknak szóló tájékoztató rendezvénye. Az eseményről készült videófelvétel megtekinthető az alábbi linken: itt  

China Brand Fair

2023. május 3.

2023-ban is megrendezésre kerül a ,,China Brand Fair’’ című kiállítás, melynek keretében kínai cégek mutatják be termékeiket magyar érdeklődők számára. A nagy érdeklődésre és a kínai kiállítók számára való tekintettel idén először a HUNGEXPO területén kerül megrendezésre június 8-9-10-én

Hulladéktermelő gazdálkodó szervezetek regisztrációja

2023. április 26.

 MOHU regisztrációs határidő: 2023. április 30.

Kommunikáció a harmonikus munkakapcsolatért

2023. április 4.

Szombathelyen folytatódik partnerünk, a Szóműhely Kft. nyílt képzés projektje, melynek második állomása egy kommunikációs tréning.

A tréning során mindenki számára hasznos, a gyakorlatban jól használható információk hangoznak el, legyen a résztvevő akár vezető, akár nem vezetői pozíciót betöltő szakember.

Meghívó a B2B Business Matching rendezvényre

2023. március 23.

A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara (CCIU) elnöke, Bernardino Pusceddu örömmel meghívja Önt a következő rendezvényre: a B2B Business Matching, amely 2023. március 31-én kerül megrendezésre a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara épületében, 1016 Budapest Krisztina krt. 99.

WorldSkills Hungary nemzeti válogató

2023. március 10.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai támogatókkal együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón nehézgép-szerelő versenyszámban.

KAMARAI GYAKORLATI OKTATÓ KÉPZÉS

2023. március 2.

A Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara

  KAMARAI GYAKORLATI OKTATÓ KÉPZÉST INDÍT

 A 6 napos képzés időpontja: 2023. május 18-19-20-24-25-26.

MNB konjunktúra felmérés

2023. március 1.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeresen készít felméréseket a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetéről, illetve az általános üzleti hangulat aktuális és jövőbeli várakozásairól. Kérjük, segítsék az MNB munkatársait azzal, hogy kitöltik az alábbi hivatkozáson elérhető rövid kérdőívet 2023. március 15-ig.

A kitöltés mintegy 10 percet vesz igénybe.

https://mnbpoll.mnb.hu/Survey.aspx?surveyid=155045204&lng=hu-HU

Eddigi felméréseik eredményei megtalálhatók az MNB honlapján az alábbi hivatkozásra kattintva:

https://www.mnb.hu/penzugyi-stabilitas/publikaciok-tanulmanyok/vallalati-konjunktura-felmeres

ELINDULT A KOSÁRKÖZÖSSÉG!

2023. február 28.

Több, mint 20 védjegyes tag több mint 200 termékét vásárolhatják meg az érdeklődők az erre a célre kifejlesztett webshop oldalon: https://kosar.alpokaljafertotaj.hu/

 

Legelső rendeléseket március 7-ig várja a rendszer. A kosárba helyezett portékákat a vásárlók március 9-én Fertőszéplakon, a kastélyban vehetik át 16 és 18.30 óra között. Ezt követően mindig kéthetente kerül sor az átadási napokra.

A kínálók között Répcevistől Fertődön át Sopronkövesdtől Ágfalváig mindenhonnan vannak termelők, kézművesek.

 

Cél, hogy a kiváló minőséget előállítók a jövőben csatlakozzanak a közösséghez annak érdekében, hogy a helyi lakosok helyi termékeket vásárolhassanak a mai kornak megfelelő módon, kényelmesen, termelői áron. 

Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK)

2023. február 21.

2023. július 1-jétől kötelező lesz a vendéglátó üzleteknek, illetve a turisztikai attrakcióknak az adatszolgáltatás a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé a 2016. évi CLVI. törvény szerint.

Az NTAK-ba beküldött statisztikai adatok alapján a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) célja egy olyan kimutatási és riportrendszer létrehozása, – a szálláshelyek esetében már működő NTAK Iránytűhöz hasonlóan – amely hasznos információkkal szolgál a vállalkozások számára.

Az NTAK regisztráció mind a vendéglátó üzletek, mind a turisztikai attrakciók számára nyitva áll. 

Miért éri meg napelemre váltani cégek és vállalkozások esetén?

2023. február 17.

A jelenlegi mértékű infláció, valamint energiaválság és -vészhelyzet idején a vállalatok kiadásai is jelentősen emelkednek. A nagyobb cégek számára a villamosenergia árak a többszörösére nőttek, de már a KKV-kat sem védi semmilyen “rezsikorlát”. A kisebb cégeknek is a piaci árat kell megfizetniük az áramért. Ez a cégeknek 3-4-szeres árnövekedést, és ezáltal a profit nagy részének elvesztését is jelenti.

WorldSkills Hungary Program - versenyfelhívások jelentkezési határidejének hosszabbítása

2023. február 8.

Mechatronika és Ipar 4.0 versenyszámokban meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt! Továbbra is várjuk azon fiatal szakemberek jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón.

A részletes versenyfelhívások az alábbi linken érhetők el:

 

Jelentkezni a WorldSkills Hungary honlapon, a következő linken lehet: https://worldskillshungary.hu/jelentkezes

 

További információ elérhető:

WorldSkills Hungary Program - versenyfelhívások

2023. január 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai támogatókkal együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón Ipari robotika, Informatikai rendszerüzemeltető, Webfejlesztő és Szoftverfejlesztő versenyszámokban a WorldSkills Lyon 2024 világbajnokságra.

NTAK tájékoztató

2023. január 19.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2023. január 18-án Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) vendéglátás moduljához kapcsolódó szakmai konzultációt tartott.

KARBANTARTÁS! Nem elérhető a kamarai informatikai rendszer

2023. május 23.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Kamarai Nyilvántartó Rendszeren és az Építőipari Kivitelező Vállalkozások regisztrációját végző informatikai rendszeren 2023.05.25-én 21:00 órától 2023.05.30-án 9:00 óráig karbantartást végez, ezért ez idő alatt a rendszerek nem lesznek elérhetőek.

 

Megértésüket köszönjük!

Soproni Kamara

Cégek Viadala 2023.

2023. május 15.

 

 

 

MOHU tájékoztató előadás

2023. április 28.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához (MKIK) több területi kamarától is érkezett kérés arra vonatkozóan, hogy a MOHU tájékoztatást tartson a gazdálkodó szervezeteknek és a hulladékbirtokosoknak a kötelező regisztrációról, illetve a Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszerről.

WorldSkills Hungary nemzeti válogató

2023. április 4.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai támogatókkal együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón grafikus versenyszámban.

Hogyan pályázzunk sikeresen közvetlen uniós forrásra?

2023. március 23.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt az Igazságügyi Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében megvalósuló webináriumra.

Az online esemény neves előadói, szakértői arról adnak tájékoztatást, hogyan pályázhatunk sikeresen közvetlen uniós forrásokra.

Megkezdődött az önkéntes adatszolgáltatás az NTAK-ban

2023. március 13.

2023. július 1-jén indul a kötelező adatszolgáltatás a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a felkészülés megkönnyítése érdekében már elindította a tesztidőszakot. Az MTÜ ezzel kívánja biztosítani, hogy a rendszer tényleges indulásakor már ne okozzon fennakadást a szoftverhasználat, amely az adatszolgáltatást automatikusan, a háttérben végzi majd. Az NTAK adatszolgáltatásra már képes vendéglátó szoftverek listája ezen a linken található. A lista folyamatosan frissül annak függvényében, hogy az egyes szoftverszolgáltatók milyen ütemben készítik fel szoftvereiket az NTAK adatszolgáltatásra.

Innen tudhatja meg, mennyi gépjárműadót kell fizetnie

2023. március 7.

Február közepe óta érkeznek az autósok elektronikus tárhelyére a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, határozatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Akinek nincs ügyfélkapuja, az postán kapja meg az iratokat. Emellett a NAV applikációjában, a NAV-Mobilban, bárki megnézheti az aktuálisan fizetendő összeget, ha van elektronikus azonosítása.

A Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara mestervizsgára felkészítő tanfolyamra és mestervizsgára várja a jelentkezőket!

2023. március 2.

Részvétel államilag támogatott és önköltséges formában is lehetséges.

Megfelelő számú jelentkező esetén folyamatos indulással az alábbi szakmákban

    • asztalos
    • villanyszerelő
    • fodrász
    • festő, díszítő, mázoló és tapétázó

A tanfolyam minimum 6 fő jelentkezésénél indul. A tanfolyamok időtartama 180 óra.

A tanfolyam és vizsga díja: 504.000 Ft Támogatott képzés esetén a fizetendő önerő: 84.000 Ft

Jelentkezési lap és további információ: ITT

WorldSkills Hungary nemzeti válogató

2023. március 1.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai támogatókkal együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón villanyszerelő versenyszámban. A részletes versenyfelhívás az alábbi linken érhető el:

Jelentkezni a WorldSkills Hungary honlapon, a következő linken lehet: https://worldskillshungary.hu/jelentkezes

 

További információ elérhető:

Munkaerőtoborzás külföldről

2023. február 24.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett webináriumra, melynek témája a munkaerőtoborzás harmadik országokból.

 

A résztvevők a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság képviselőitől hallhatnak előadásokat a külföldi munkaerő Magyarországra történő behozataláról, a gyakorlati tudnivalókról, lehetőségekről, kihívásokról.

WorldSkills Hungary nemzeti válogató

2023. február 20.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai támogatókkal együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék magukat a WorldSkills Hungary nemzeti válogatón asztalos versenyszámban a WorldSkills Lyon 2024 világbajnokságra (jelentkezési határidő: 2023. március 16.).

Idén újra meghirdettük a Skills Junior nemzeti tehetséggondozó versenyt asztalos versenyszámban, melynek döntője a Szakma Sztár Fesztiválon kerül megrendezésre (jelentkezési határidő: 2023. március 16.).

Meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt ipari robotika versenyszámban (jelentkezési határidő: 2023. március 7.), valamint továbbra is várjuk a jelentkezőket szépségápoló, mechatronika és ipar 4.0 versenyszámokban.

Jelentkezni a WorldSkills Hungary honlapon, a következő linken lehet: https://worldskillshungary.hu/jelentkezes

 

További információ elérhető:

Magyar Kézműves Remek - Pályázati felhívás

2023. február 15.

Megjelent a Magyar Kézműves Remek pályázat 2023. évi felhívása. A magyar hagyományos kézműves alkotók elismerésére szolgáló pályázat nem titkolt célja, hogy segítse a kézművesség pozíciójának megőrzését és erősítését, a minőségi kézműves termékek piacra jutását, a megújulás lehetőségeinek bemutatásával az innováció ösztönzését. 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

2023. február 7.

KAMARAI GYAKORLATI OKTATÓ KÉPZÉS ORSZÁGOS TRÉNERI NÉVJEGYZÉKÉBE TÖRTÉNŐ FELVÉTELRE

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) 2023. január 30-i egységes megjelentetési dátummal pályázatot hirdet a Kamarai Gyakorlati Oktató Képzés Országos Tréneri Névjegyzékébe történő felvételre.

Ügyfélportál vagy mobilapplikáció – az adózók véleményére kíváncsi a NAV

2023. január 24.

Hol intézné adóügyeit? Internetes ügyfélportálon vagy mobiltelefonos alkalmazáson? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kíváncsi az ügyfelek véleményére, várja a visszajelzéseket.